Arstid haiglasse toodud põlenguohvreid päästa ei suutnud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu väikelastekodu rusud
Haapsalu väikelastekodu rusud Foto: Liis Treimann

Läänemaa haigla peaarsti asetäitja Kai Tennisberg tõdes, et haiglasse toodud lastest polnud võimalik kedagi päästa.


Kui palju lapsi Läänemaa haiglasse toodi?

Meile toodi kümme last. Kõik nad on surnud. Viis neist suunasime kohe morgi, ülejäänud intensiivi, kuigi… Vaid ühel tüdrukul olid elutunnused, ta süda lõi, teda üritasime väga elustada, aga polnud võimalik. Tegelikult lootust polnud. Tema oli 13-aastane.

Hukkunutest kolm olid tüdrukud, ülejäänud poisid. Kõige noorem oli kaheksa-aastane, kõige vanem oli 21. Olid 16-aastane, 12-, 12-, 13-aastane, vist 20-, 21-, 12- ja umbes 10–11-aastane… (Lääne-Eesti päästekeskuse teatel olid hukkunud vanuses 7-21 eluaastat - toim.)

Kas saate rääkida nende vigastustest?

Nad surid vingu kätte. Tulekahjustused olid hilisemad. Palju kasu oli sektsioonidevahelistest turvaustest. Kui neid poleks olnud, oleks asi veelgi hullem, kahjustatuid oleks kindlasti rohkem. Teised lapsed evakueeriti. Neil peaaegu kahjustusi pole. Jälgitakse küll nende hingamisteid, kuid otsest meditsiinilist abi teised lapsed ei vajanud.

Meile toodi ka kaks täiskasvanut, lastekodus töötanud naist. Nemad said vingukahjustusi, kui üritasid lapsi päästa. Midagi hullu nendega pole. See tähendab füüsiliste vigastuste mõttes. Psüühiline seisund on teine asi. Psühholoog aitab neid praegu.

Psühholoog aitab ka vanemaid. Osa lastekodu lapsi olid n-ö riigi lapsed, kelle vanemad on neist loobunud. Osa aga mitte. Ühed vanemad just jõudsid kohale… Selles lastekodus oli erivajadusega lapsi üle kogu Eesti, näiteks Rakverest, Jõelähtmest jm. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles