Islandlane: paljud meist vajasid seda kriisi

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas on valitsuse peale vihane. Nii toimus eile valitsusevastane meeleavaldus parlamendihoone ees, kus nõuti finantskriisi lahendamist.
Rahvas on valitsuse peale vihane. Nii toimus eile valitsusevastane meeleavaldus parlamendihoone ees, kus nõuti finantskriisi lahendamist. Foto: AP / Scanpix

Postimees.ee'ga Islandi finantskriisi teemal vestelnud kohalik elanik Dagbjört Gunnarsdóttir leiab, et paljud islandlased vajasid seda kriisi, et unenäost ärgata ja reaalsusesse tagasi tulla.

 

«Paljud on kulutanud raha, mida nad tegelikult ei oma, ehk võtnud pangast laenu. Ostetakse autosid, kortereid New Yorgis ja uhkeid riideid. Inimesed ostsid üle oma võimete ja nüüd neil on, mille pärast muretseda,» avaldas toitlustusvaldkonnas tegutsev Gunnarsdóttir intervjuus Postimees.ee’le tavakodaniku arvamust.

Ta lisas, et paljud kaotasid kõik, sest valitsuse varasemalt antud nõuanded ei pidanud paika.

«Valitsuse liikmetele oleks turvamehi vaja – inimesed on väga pahased,» nentis ta.

Gunnarsdóttir lisas, et ise ta väga suures hädas ei ole. «Nagu öeldakse – kui sul midagi ei ole, siis sa ei saa ka midagi kaotada.»

Valitsus on Gunnarsdóttiri sõnul tükk aega tegevusetult istunud, sest kriisi võis ennustada juba aasta tagasi. «Valitsus meid ei päästa. Loodame endale,» osutas ta.

Islandlased on tema väitel hinnatundlikumaks muutunud – nii on mitmed odavamad poed riisist, jahust ja muust vajalikust tühjaks ostetud. 

Viimati püüdis rahvast maha rahustada peaminister Geir H. Haarde, kuid see ei õnnestunud tal Gunnarsdóttiri hinnangul sugugi.

«Ta rääkis laulusõnades – keegi ei saanud aru, mida ta mõtles. Haarde ütles, et ehk jumal juhib meid ja me peame lootma,» lausus Gunnarsdóttir.

Venemaalt tulnud abi 4 miljardi euro suuruse laenu näol ei soovinud ta kommenteerida.

«Kuni see avalikkust väga ei puuduta, siis mind väga ei huvita, kust see raha tuleb,» osutas Gunnarsdóttir.

Postimees.ee on viimasel nädalal kirjutanud, et Island vaevleb finantskriisis. Eile lasti vabaks krooni kurss, kolm suurt panka on läinud finantsjärelevalve või riigi kontrolli alla ja täna sulges uksed Islandi börs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles