Gaddafi hoiatas uue Vietnami eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahingutegevus Brega linna lähedal.
Lahingutegevus Brega linna lähedal. Foto: SCANPIX

Liibüat rohkem kui 41 aastat valitsenud kolonel Muammar Gaddafi hoiatas riigitelevisioonis tehtud pöördumises välisriikide sissetungi eest Liibüasse.

«Me ei aktsepteeri Ameerika invasiooni. Ameerika ja NATO sissetung Liibüasse viib verise sõjani ning tuhanded liibüalased surevad,» kommenteeris Gaddafi pealinnast Tripolist eetrisse läinud pöördumises, vahendas BBC.

«Me oleme valmis andma relvad miljonile, kahele või kolmele miljonile inimesele ning algaks uus Vietnam,» hoiatas Gaddafi, kelle sõnul on ÜRO mõistnud Liibüa hukka tuginedes valeandmetele.

«Me julgustame maailma ja ÜROd saatma (Liibüasse) uurimismeeskonda, et näha, kus inimesi on tapetud,» lisas 1969. aasta veretu riigipöördega võimule tulnud kolonel, kritiseerides neid riike, kes on otsustanud külmutada Liibüa režiimi võtmeisikute vara. Gaddafi sõnul on tegemist Liibüa rahva varaga.

Taas kord kinnitas Gaddafi, et tal pole kavas võimust loobuda, kuna tema sõnul kuulub võim riigis alates 1977. aastast rahvale ning tal pole ühtegi ametikohta, millest ta saaks üldse tagasi astuda.

Riigi idaosa üle kontrolli kaotanud kolonel hoiatas, et islamiäärmuslased on riigis tõstmas pead. Ka varem on Gaddafi lisaks lääneriikidele süüdistanud rahutustes Al-Qaedat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles