Soomes tabati Rapla pangapettuse arvatav korraldaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakontori juurde sõitis kurjategija trööbatud Ford Courieri kaubikuga. Lahkudes jättis petis auto maha.
Pangakontori juurde sõitis kurjategija trööbatud Ford Courieri kaubikuga. Lahkudes jättis petis auto maha. Foto: Politsei

Veebruaris tabati Soomes SEB pangale 2009. aasta sügisel ligi kolm miljonit krooni kahju toonud Rapla libainkassaatorikelmuse idee arvatav autor Arvi Salong.

Lääne ringkonnaprokuratuuri andmetel tabati Salong Soomes veebruari teisel poolel ning tema Eestisse toomise protsess on käimas.

41-aastane varem pangaröövi eest trellide taga istunud Arvi Salong kuulutati tagaotsitavaks mullu veebruaris.

Varem ajalehtede kriminaalkroonikates figureerinud mehest pärinesid viimased avalikud andmed 2009. aasta suvest. Siis jäi ta Saaremaal Sõrve poolsaarel madalikule sõitnud Kreeka laeva Volare vraki metalliks tükeldamise eest võlgu mitmele firmale ja kadus kui tina tuhka, vormistades metallitöödega tegelenud Mostbalti juhatajaks 24-aastase endise vangi.

Meedia tähelepanu alla sattus Salong kümmekond aastat tagasi, kui ta 1999. aastal Läänemaal Lihulas panka röövis. Oma näo varjamiseks maski kandnud Salong tulistas pangas kolm lasku lakke, misjärel ulatasid pangatöötajad talle rahanuku ja tühja tellerilaeka.

Seda, et ta pangast peaaegu tühjade kätega lahkus, avastas Salong alles hiljem, kui ta kuriteokohalt põgenedes spetsiaalselt pangarööviks ärandatud autos paki sisu kontrollis. Kohtus väitis ta, et röövima ajendas teda Saaremaa politsei surve.

Salongi väitel seostati teda 1998. aasta augustis Virtsu ajutises sadamahoones tühjaks tehtud seifiga, kust viidi minema Saaremaa Laevakompanii raha. Mehe väitel ähvardas teda endine Saare kriminaalpolitsei komissar Veiko Kulla, kes olevat lubanud asja anda üle «teistele inimestele», kui mees oma seotust seifivargusega üles ei tunnista.

Salongi sõnul nõuti talt varastatud 40 000 krooni tasumist. «Kui oleksin rahata Saaremaale läinud, oleksin võib-olla ise laip olnud,» rääkis mees kohtus. «Nähes panka, tuli mul idee linnulennult. Mul ei olnud enam kuhugi minna.»

Et pangaröövi ajal oli mehel kanda tingimisi pooleteiseaastane vanglakaristus 1998. aastal Kihelkonna vallamaja seifi lõhkumise eest, mõistis Lääne maakohus ta kokku seitsmeks ja pooleks aastaks trellide taha.

Inkassaatori vormi kandnud mees sisenes tunamullu 2. novembril kella 10 ajal Raplas Tallinna maanteel asuvasse SEB pangakontorisse ning sai heausksete pangatöötajate käest sularaha. Seejärel kurjategija lahkus. Kelm saabus sündmuskohale Fordi väikekaubikuga, mille pärast kuritööd tänavale maha jättis ning lahkus pangakontori juurest ilmselt ATVga. Hiljem selgus, et Ford oli veidi varem Elvast ostetud ning väidetavalt tegi seda Arvi Salong.

Kuriteo üks väidetav kavandaja oli Sularahakeskuses töötanud ja samas kontoris korduvalt raha järel käinud Illar Ring (41). Kuriteo päeval oli ta haiguslehel. Teine kahtlustatav on varem raske isikuvastase kuriteo eest karistatud Andrus Erik (32), kes oli end sel päeval maskeerinud nii, et ta rahale järele minnes näeks välja võimalikult Illari-sarnane.

Mullu novembris mõistis Pärnu maakohus Ringile kolme aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse ning Erikule koos tema varasema kandmata karistuse liitmisega kokku kuue aasta, nelja kuu ja 19 päeva pikkuse vangistuse. Kohus mõistis Ringilt ja Erikult välja ka SEB Panga kasuks kuriteoga tekitatud kahju heastamiseks 211 765 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles