Liibüas vahistatud Briti eriüksuslased pääsesid vabadusse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa mässulised Ras Lanufi lähistel.
Liibüa mässulised Ras Lanufi lähistel. Foto: SCANPIX

Liibüa valitsusvastased lasid vabaks riigi idaosas vahi alla võetud Briti eriüksuse liikmed ja nad on nüüdseks riigist lahkunud.

Kuus Briti eriüksuse (SAS) sõdurit ja kaks luureteenistuse (MI6) agenti olid mässuliste vangidena paar päeva.

BBC andmetel on sõitis grupp Liibüast Benghazist Maltale.

Mässulised võtsid rühma kinni eelmisel neljapäeval, kui nende kaitse all olnud Briti diplomaat üritas saada valitsusvastastega kontakti. AFP andmetel keeldusid mässulised diplomaadiga vestlemast.

Britid peeti kinni, kui nad maandusid kopteriga Benghazi lähistel asuvasse Suluki külla. Üks pealtnägija väitis BBC-le, et sõduritel oli kaasas relvi, lõhkeainet ja kaarte.

Suurbritannia suursaadik Liibüas Richard Northern rääkis lindistatud telefonivestluses mässuliste juhile, et tegemist on arusaamatusega. Tema sõnul uuris rühm Liibüasse humanitaarabi saatmise võimalusi.

Mässuliste liidri sõnul tegid britid vea, kui maandusid piirkonnas kopteriga. Valitsusvastaste pressiesindaja sõnul langetasid nad seetõttu otsuse, et ei suhtle diplomaadiga.

Northern ütles, et ta ei teadnud, kuidas erirühm Liibüasse saabub.

Briti välisministri William Hague’i sõnul kavatsevad Ühendkuningriigid jätkata Muammar Gaddafile surve avaldamist võimust loobumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles