Briti valitsus ähvardab külmutada Islandi ettevõtete varad

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Brown.
Gordon Brown. Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia valitsusjuht Gordon Brown süüdistas Islandi valitsust kohustustest kõrvalehiilimises, sest riik pole suutnud tagada brittide hoiustele garantiid.


Brown nimetas «täiesti vastuvõetamatuks ja ebaseaduslikuks» olukorda, kus rohkem kui 100 kohalikku omavalitsust ja muud avalikku organisatsiooni on kaotanud pankrotistunud Islandi pankades miljardi naela väärtuses hoiuseid, kirjutas

guardian.co.uk

.

Kohalike Omavalitsuste Liidu (LGA) arvutuste kohaselt on üle saja võimukeskuse Inglismaal, Šotimaal ja Walesis paigutanud Islandi pankadesse 842,5 miljonit naela. Islandi valitsus peaks nüüd iga külmutatud hoiuse eest maksma kuni 16 000 naela kompensatsiooni.

Brown on lubanud seaduslike meetmete abil seista brittide eest, kes hoiustasid raha Islandi pankades ja hoiatas, et Suurbritannia võib külmutada ka teiste Islandi ettevõtete varad, kui valitsus ei taga kaotatud hoiustele garantiid. Seni on külmutatud ainult Landsbanki varad seitsme miljardi naela väärtuses.

Briti investoritel on Islandi pankades hinnanguliselt kaheksa miljardit dollarit deposiite. 4,6 miljardit naela hoiustati aga pankrotistunud Landsbanki tütarpangas IceSave.

Suurbritannia valitsus on lubanud IceSave´i hoiustajatele anda garantii ka siis, kui need ületavad valitsuse kehtestatud 50 000 naela määra.

Islandi peaminister Geir Haarde avaldas Browni seisukohtade üle imestust, nimetades Suurbritannia abinõusid «ebasõbralikeks». Haalde hinnangul ei toetanud Suurbritannia vajalikul hetkel finantskriisi käes vaevlevat väikeriiki.

Haarde kinnitusel pole Islandi valitsus veel otsustanud, kas paluda abi Rahvusvaheliselt Valuutafondilt IMF-lt. Ühtlasi kinnitas ta, et läbirääkimised Venemaaga nelja miljardi euro suuruse laenu üle ei alga enne teisipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles