Henn Sarv: kallid vabavaralised valimistulemused?

, arvutikoolitaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henn Sarv
Henn Sarv Foto: Peeter Langovits

Istun nagu kõik normaalsed inimesed pühapäeva õhtul valimistulemusi kaema. Kõigile tuttav pilt – kuni «AK» uudisteni näeme väikese muutusega e- ja eelvalimise tulemusi, pärast uudiseid saame imetleda sedasama pilti. Ja nii tund aega järjest. Midagi ei muutu. Õnneks on sotsiaalmeedia (ei tea, kas see on seotud sotside eduga) – Facebook ja Twitter. Tasakesi tilguvad nende kaudu tulemused. Veebileht vaikib, see tähendab – näitab ikka endist pilti. Tulemuste kuvamise süsteem ütles üles.



Hommikul uudistes selgub, et kõik on süüdi peale meie. Valimiskomisjon luges hääli ilusti ja õigesti – alt vedas tarkvarapartner. Helmes teavitab, et süüdi oli vabavaraline andmebaasimootor. Valimistel kaotajad arvavad, et süüdi olid ilm ja jõhkrad konkurendid. Selline lugu, kus kogu rahvas, näpp suus, ootab valimistulemusi ja «serverid alt veavad», olla juba teist korda? Nii lühike on siis valija, valitu ja ajakirjanike mälu. Mina mäletan, kuidas totaalne valimistulemuste teavituskrahh tabas üsna esimesi internetis vaadatavaid valimisi – seega juba vähemalt kolmas kord, mitte teine. Nii et õppimisaega peaks olema kogunenud.

Häälte kokkulugemine, töötlemine ja tulemuste teavitamine ei ole keeruline ülesanne. Kõik jutud suurest ootamatust andmemahust ja süsteemi ülekoormusest on puhas bluff ja häma. Sama segane ja lugejat eksitav on jutt müstilise «vabavaralise andmebaasimootori» omapäisest tegutsemisest, mis «ei allu enam tehnilistele korraldustele». Selline tekst on vaid asjatundmatu lugeja tasarääkimiseks. Ülesande keerukuse võrdluseks – kui ka kõik ligi pool miljonit häält tuleks ükshaaval arvutisse sisse lüüa, siis tulemuste väljaarvutamise, tortide kuvamise ja kohtade jagamisega saaks hakkama keskmine tabelarvutusprogramm.

Tegelikult mingeid hääli ei sisestata. Kokku läheb süsteemi umbes kolm-neli tuhat arvu (700 kandidaati, keskmiselt 50 jaoskonda ringkonnas). See jutt, et andmete kokku kogumine võiks mahukas olla, on suurem jama. Kokku on valimiste käigus täpselt 2000 tegevust (transaktsiooni). Neist valimisõhtul 600 – iga jaoskonna tulemuste kandmine andmebaasi.

Olen ise kunagi Tallinna volikogu tarbeks teinud sarnase süsteemi veeuputuseelses andmebaasikeskkonnas Paradox. Neli aastat hiljem loeti samasugused hääled kokku Exceli tabelitena. Praegused programmeerimisvahendid on läinud kordi võimsamaks ja töökindlamaks. Ja ei ole läinud tuhandeid kordi kallimaks. See on kõik IT-meeste müüt, et saaks küsida rohkem raha. Ainus, mis võiks täna erineda, on tulemuste kuvamine veebis. Seda 15 aastat tagasi tõesti ei olnud, aga veebiserverid ei ole ju uus leiutis ja need võimaldavad kümneid ja sadu kordi rohkem huvilisi teenindada, kui pühapäeval Eesti teleka taga istuda võis.

Kogu lugu on oskamatus ja väga halvas arhitektuurilises plaanimises ja disainis. Ja see on siiani ainus, milles eest vist makstud on. Kui millegi muu eest veel makstud on, siis see on juba kurjast.

Üks väike tähelepanek, mis muide enamikule vaatajaist ja ajakirjanikest märkamata jäi. Seekordne süsteem oli kehvem eelmisest riigikogu valimistulemuste kuvamise süsteemist. Kuni vähemalt keskööni olid blokeeritud valimistulemused ringkondade, jaoskondade ja kandidaatide lõikes. Eelmine kord olid need numbrid õhtuse vaatamise ajal kõigile näha – seekord vastav valik menüüribal puudus. Hommikuks oli olemas.

Kohe kuidagi ei saa aru, miks igaks valimispäevaks on vaja uus tarkvara tellida, eelmine ju töötas korralikult ja õigustas end. Jälle on tegu IT-meeste ja -firmade lobitöö ja survega. Et ikka saaks olematu asja eest raha küsida. Kõige kurvem on see, et sellised jamad vähendavad kogu IT-sektori usaldusväärsust, asjatundlikkust ja mainet. Pisut ka valimiste usaldusväärsust ja mainet ühiskonnas.

Valimiskomisjonile üks soovitus enne järgmisi valimisi. Te saite tänu prohmakale andmete kuvamisega Facebookis 3000 uut fänni. Kasutage see nüüd ära. Võtke ja avage lehekülg http://developers.facebook.com ja registreerige seal rakendus. Ehitage see aastaga valmis ja testige ise. See on jõukohane. Ja tehke järgmine kord andmete kuvamine Facebookis juba ise – ilma rahata ja vabatahtliku tööga. See on igatahes odavam ja kiirem kui taas öösel käsitsi tulemusi Facebooki üle kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles