Suure keskkonnakahju tekitanud kalur jäi ka riigikohtus süüdi

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Škaperin püüdis kalad Lämmijärvest.
Škaperin püüdis kalad Lämmijärvest. Foto: kaart.postimees.ee

Riigikohus otsustas jätta muutmata Tartu ringkonnakohtu lahendi, mille kohaselt Nikolai Škaperin on kalapüügieeskirja rikkudes tekitanud suurt kahju loomastikule ja peab riigile hüvitama 21 686 eurot.

Nikolai Škaperin anti kohtu alla süüdistatuna selles, et ta püüdis ajavahemikul 6.-10. septembrini 2007 Lämmijärves nakkevõrkude ja mõrdadega 2262 koha, mille pikkus värskena on väiksem kalapüügieeskirjaga sätestatud alammõõdust. Škaperin tekitas sellega loomastikule kahju kokku 339 300 krooni (21 686 eurot) väärtuses.

Samuti süüdistati meest selles, et ta müüs 10. septembril 2007 465 kg alamõõdulist kala, rikkudes sellega kalapüügiseadust.

Tartu maakohtu 26. aprilli 2010 otsusega tunnistati Škaperin süüdi ja teda karistati 3-kuulise vangistusega, mis jäeti tingimisi 3-aastase katseajaga täitmisele pööramata. Sama kohtuotsusega mõisteti mehelt riigi kasuks välja 21 686 eurot looduskeskkonnale tekitatud kahju katteks.

Škaperini kaitsja vandeadvokaat Mart Sikut esitas selle otsuse peale aga apellatsiooni ja taotles maakohtu otsuse tühistamist ning oma kaitsealuse õigeksmõistmist. Kaitsja hinnangul ei ole kohus analüüsinud tõendeid küllaldase põhjalikkusega, on jätnud kõrvaldamata nendes sisalduvad vasturääkivused ega ole tõlgendanud tekkinud kahtlusi süüdistatava kasuks, rikkudes nii süütuse presumptsiooni põhimõtet. Kaitsja hinnangul on kalade loendamise akt kohtukõlbmatu tõend.

Tartu ringkonnakohtu 22. oktoobri 2010. a otsusega jäeti maakohtu otsus muutmata ja apellatsioon rahuldamata. Ringkonnakohtu otsuse kaebas Sikut riigikohtusse edasi ja taotles Škaperini õigeksmõistmist.

Sarnaselt maakohtu ja ringkonnakohtuga ei jaganud ka riigikohus kaitsja arvamust, et ebatäpsused kalade mõõtemetoodika kirjeldamisel muudavad 11. septembri 2007. aastal sündmuskoha vaatlusprotokolli ja sellele lisatud kalade loendamise protokolli kohtukõlbmatuks tõendiks.

Niisiis jättis riigikohus (koosseisus Lea Kivi, Jüri Ilvest, Eerik Kergandberg) ringkonnakohtu otsuse muutmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles