Iisrael teatas uute asunduste rajamisest okupatsioonitsooni

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänekaldale rajatavad uued juudiasundused.
Läänekaldale rajatavad uued juudiasundused. Foto: SCANPIX

Iisrael teatas täna, et rajab vaatamata rahvusvahelisele kriitikale okupeeritud Läänekaldale uusi asundusi.

Sadade uute asunduste rajamise kava Gush Etzioni, Maale Adumimi, Arieli ja Kiryat Seferi tegi täna teatavaks juudiriigi peaministri Benjamin Netanyahu büroo, vahendas uudistevõrk AFP.

Otsus langetati vahetult pärast seda, kui Läänekalda juudiasunduses pussitati surnuks juudi pere. Lisaks vanematele tapeti ka kolm alaealist last. '

Kuriteo süüdlasi pole tabatud, kuid Iisraeli kinnitusel panid mõrva toime palestiinlased. Rünnaku on hukka mõistnud nii Iisraeli ja Palestiina juhtkond kui ka paljud teised riigid ning inimõigusorganisatsioonid.

Lähis-Ida rahukõnelustel on endiselt komistuskiviks juudiriigi asundustegevus okupeeritud aladel, mille vastu on ÜRO ning paljud teised riigid eesotsas rahuläbirääkimiste vahendajaks oleva USAga.

Iisrael pole vaatamata Palestiina nõudmistele ja rahvusvahelisele survele pikendanud juudiasunduste ehitamisele kehtestatud moratooriumi, mis lõppes mullu 26. septembril. Palestiina esindajate sõnul ei naase nad läbirääkimistelaua taha aga enne, kui Iisrael pole loobunud okupeeritud aladele asunduste rajamisest.

USA ja ka Lähis-Ida kvartett on Iisraelilt nõudnud juudiasunduste ehitamise täielikku peatamist 1967. aasta konflikti käigus okupeeritud Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda ning Golani kõrgendiku okupatsioonitsoonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles