IAEA: Fukushima tuumajaama tulekahjus pihkub radiatsioon otse atmosfääri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur (IAEA) teatas, et Fukushima tuumajaama ühe reaktori kasutatud kütuse hoidlas on puhkenud tulekahju ning radiatsioon lekib otse atmosfääri.

Neljandas reaktoris süttinud tulekahjust teatati juba hommikul, kuid tuli saadi esialgsetel andmetel kiirelt kontrolli alla.

Nüüd kinnitas IAEA peakorter Viinis, et tulekahju tagajärjel vabaneb radiatsiooni. «Jaapani võimud informeerisid IAEAd täna kell 4.50 hommikul (Eesti aja järgi kell 5.50), et kasutatud kütuse hoidla neljandas reaktoris Fukushima Daiichi tuumaelektrijaamas on põlema süttinud ning radioaktiivsus vabaneb otse atmosfääri,» seisis IAEA teadaandes.

Eesti aja järgi kell 9.47 kinnitas IAEA, et põleng kustutati. Samas tõusis kahes teises seni ohutuna püsinud reaktoris temperatuur.

Täna varahommikul kärgatas järjekordne plahvatus, seekord teises reaktoris. Põhjuseks peetakse vesiniku süttimist.

Tepco (Tokyo elektrienergia) esindajate sõnul ei olnud jahutusvesi piisaval kõrgusel. Oletatakse, et kuskil on leke. Samad probleemid olid ka teiste selle tuumajaama reaktoritega. Nüüd on need stabiliseeritud.

Fukushima Daiichi tuumajaama lähedal on radiatsiooni tase väga kõrge.

Prantsuse tuumaenergiaspetsialistide sõnul on Jaapani tuumaõnnetus rahvusvahelise tuumaavariide skaala (INES) järgi  5- 6. Varem klassifitseeriti see neljanda astme õnnetuseks. Tšernobõli tuumaõnnetus on siiani ainus, mis on saanud seitsmenda astme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles