Tänasest saab taas talguid kirja panna

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil Teeme Ära 2011 talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür.
Esiplaanil Teeme Ära 2011 talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür. Foto: Liis Treimann

Maikuu esimesel laupäeval on taas üle-Eestiline talgupäev ning tänasest algas Teeme Ära kodulehel talgute registreerimine.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür rääkis, et tänavu saab iga inimene või kogukond ise otsustada, mis vajab ärategemist ning milleks on vaja teiste abi.

«Tuginedes eelmise aasta heale kogemusele toimub talgupäev ka tänavu nö vabal teemal, korraldada võib nii töö- kui ka mõttetalguid. Me ei ütle ette, mida keegi tegema peab, vaid iga inimene las vaatab ise enda ümber, mis vajab tegemist,» ütles Tüür.

Ta rõhutas, et talgupäev pole enam kaugeltki ühekordne kampaania, vaid sellest on kujunemas uus traditsioon ning prügikoristamisest ja heakorratöödest isegi tähtsam on see, et talgud aitavad inimestel probleeme märgata ja neid ühiselt lahendada.

«Tänavu puudutame sügavamaid väärtusi ja rõhutame, et talgud on loomulik osa meie elulaadist. Seepärast toovad nii talgupäeva tunnuslause kui ka reklaamid välja neid elulisi väärtusi, mida inimesed talgutelt on leidnud,» märkis Tüür.

Talguid kutsutakse registreerima hiljemalt 11. aprilliks ning pärast seda saavad juba ka talgulised endale sobiva talgukoha leida ja end sinna kirja panna. Samas saavad huvilised end Teeme Ära koduleheküljel registreerida juba kasvõi täna, kui on leidnud endale sobiva talgukoha.

Teeme Ära Harjumaa koordinaator ja Patika küla talgujuht Margus Vain rääkis Postimees.ee´le, et Harjumaal on registreeritud juba umbes kümmekond talgut.

«Päris huvitavaid kohti on. Näiteks Kuusalu kandis kutsub kodurestoran Mermer oma parki koristama. Siis näiteks Johan Laidoneri Seltsi noored korraldavad Neeme külas piirivalvekoerte matmispaiga korrastamistalguid. Heakorratalgud ongi peamised, mida korraldatakse,» märkis ta.

Vainule endale pakkus Tallinna Ülikooli üliõpilasesindus abiks juba 200 noort ning tal tekkis mõte, et nendega koos võiks koristada Pirita jõge.

Vainu sõnul tasub igal juhul talguid korraldada, sest lisaks tähelepanule, mida see kodukülale või -kandile toob, pakub see ka koostegemise rõõmu.

Korduma kippuvad küsimused:

Kes võib talguid korraldada?

Kõik, kes soovivad. Talgute korraldaja võib olla iga eestimaalane, ühing või sõpruskond, ettevõte, omavalitsus, riigiasutus jne.

Kes on talgujuht?

Talgujuht seisab hea talgu ladusa korralduse eest talgupäeval. Talgujuht annab talgulistele teada, kuhu tulla ja mida kaasa võtta, juhendab kohapeal töid ning vaatab, et kõigile jaguks tegevusi. Kõige paremini sobib talgujuhiks talgute korraldaja või talguobjekti omanik ise, kuna on asjadega kõige paremini kursis. Talgujuht peab olema täisealine.

Kuidas katta talgute kulud? Kas kulusid katab ka Teeme Ära?

Keskset eelarvet talgute korralduskulude katmiseks Teeme Ära ei ole. Seega tuleb hakkama saada kohapealsete jõudude ja vahenditega. Kui kavandatud talgud eeldavad rahalisi kulutusi, tasub uurida kohaliku omavalitsuse või ettevõtete võimalusi toetamiseks. Sageli võib olla mõttekam otsida hoopis mitterahalist toetust, näiteks vald võib olla saab aidata prügiveoga, toitlustusettevõtja talgulaua katmisega või mõni ettevõte ehk saab pakkuda töömaterjale või laenata tööriistu. Kohalik jahiselts võib olla nõus talgulistele pärast tööd sauna kütma.

Kuidas ma oma talgutest teada annan?

Kõik talgud koondatakse talgupäeva kodulehele ning sinna on vaja märkida järgmine info: plaanitavad tööd ja nende eesmärk, oodatav talguliste arv, kogunemise koht ja kohalejõudmise juhised ning mida kaasa võtta. Samuti võiks kirja panna, mida talgulistele pakkuda saad. Väga teretulnud on talgupäeval kohaliku paiga, muinsusväärtuste, looduse või külaseltsi tegemiste tutvustamine. Pakkuda võid ka muud meelehead: näiteks sooja teed, suppi, muusikat, väikest meenet või saunaskäiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles