Kadri Tali: ERSO tulevik ei ole mulle kunagi olnud ükskõik

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Tali.
Kadri Tali. Foto: Peeter Langovits

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) direktoriks kinnitatud Kadri Tali märkis, et suhtub oma uude rolli suure vastutustundega ning ERSO tulevik ei ole tema jaoks kunagi olnud ükskõik.

Tali sõnul on ERSO esimesed suuremad väljakutsed orkestri muusikutele heade töötingimuste, kunstiliste väljakutsete ja positiivse olustiku kujundamine. Selle kõige juures peab ta oluliseks head koostööd ERSO muusikalise juhiga. «Eestis on rahvusvahelise väljundiga kollektiive vähe ja ERSO on üks neist. Loodan väga, et Eesti üldsus meie püüdlusi näeb ja toetab,» lisas Tali.

Küsimusele, kuidas sündis otsus kandideerida ERSO direktori kohale, vastas Tali: «Minu suhe Eesti muusika ja muusikutega on väga isiklik. ERSO tulevik ei ole mulle kunagi olnud ükskõik ja suhtun töösse suure vastutustundega.»

ERSO-l ei ole juba möödunud sügisest saadik, pärast Neeme Järvi lahkumist, peadirigenti. Tali tunnistas, et peadirigendi leidmine on kindlasti elulise tähtsusega igale orkestrile. «See on sama oluline kui spordis «peatreeneri» roll – muusikaline juht aitab teha kunstilisi pikemaid plaane, seada sihti kontsertreiside, plaadistuste osas.» Argipäevale mõeldes on Tali sõnul väga tähtis ka töötingimuste parendamine näiteks just tööruumide osas.

Kommenteerides võimalikku koostööd ERSO endise peadirigendi Neeme Järviga, märkis Tali, et ta on Neeme Järviga pikalt rääkinud nagu ka ERSO kunstilise nõustaja Paavo Järviga. «See koostöö on mulle väga oluline.»

Kui Postimees.ee avaldas eile uudise ERSO uuest direktorist, leidsid nii mõnedki kommentaatorid, et hea peadirigendi kandidaat oleks Kadri õde Anu Tali, praegune Põhjamaade Sümfooniaorkestri muusikaline juht ja peadirigent. «Kindlasti ei saa temast ERSO peadirigenti. Anul on oma elu ja kontserdiplaanid maailmas,» nentis Kadri Tali. «Ma võin ainult nostalgiliselt kaasa elada tema peadpööritavale edule. Olen uhke, et olen tema õde.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles