Prantsusmaa: araabia maad on valmis Liibüas sõjaliselt sekkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps mässuliste kontrolli all olevas Ida-Liibüa linnas Tobrukis.
Laps mässuliste kontrolli all olevas Ida-Liibüa linnas Tobrukis. Foto: SCANPIX

Mitu araabia riiki on valmis osalema sõjalises operatsioonis Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi vägede vastu, teatas täna Prantsuse välisminister Alain Juppé.

«Gaddafit saab peatada vaid jõu ähvardusel. Liibüa diktaator on tasakaalu enda kasuks kallutanud tänu oma vastaste pommitamisele selle mõnekümne lennuki ja helikopteriga, mis tal tegelikult olemas on,» kirjutas Juppè oma blogis.

Ministri sõnul on võimalik, korraldades rünnakuid Gaddafi õhuväe rajatiste vastu, sõjalennukitelt ja kopteritelt lähtuv oht neutraliseerida.

«See on see, mida Prantsusmaa ja Suurbritannia on kaks nädalat välja pakkunud,» märkis Juppé.

Lennukeelu kehtestamiseks on tema sõnul kaks tingimust: esiteks peab selle heaks kiitma ÜRO Julgeolekunõukogu, teiseks peavad sõjalist sekkumist toetama ja selles ka konkreetselt kaasa lööma araabia maad.

«See teine tingimus on lähedal täitmisele: mitmed araabia riigid on meile kinnitanud, et nad lööksid kaasa,» ütles Juppé.

Juppé võõrustas eile ja üleeile Pariisis oma ametivendi G8 maadest. Ministrid ei toetanud sõjalist sekkumist mässuliste abistamiseks. Selle asemel pöördusid nad ÜRO poole, et see survestaks Gaddafit võimult lahkuma.

Gaddafi ise ütles eile, et lennukeelu kehtestamist toetav Araabia Liiga on «omadega läbi». Ta esitas araabia riigipeadele väljakutse anda oma elanikele samasugused vabadused, nagu tema on andnud liibüalastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles