Milan Kundera võis teha koostööd punase salateenistusega

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milan Kundera.
Milan Kundera. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaal elav tšehhi päritolu kirjanik Milan Kundera andis Tšehhoslovakkia salateenistuse (Státní bezpečnost StB) andmete kohaselt 50ndatel aastatel kommunistidele välja lääne spiooni.


Väidetavalt andis Kundera StB-le 1950. aastal üles ühe deserteerunud Tšehhoslovakkia piloodi Miroslav Dvoraceki, kelle lääneriigid olid värvanud oma spiooniks, kirjutas Tšehhi ajaleht Respekt.

Väljaanne viitab salateenistuse toimikutest leitud dokumendile, mis on dateeritud 14. märtsil 1950. aastal. Selle kohaselt teavitas 1929. aastal Brnos sündinud üliõpilane Kundera, et Dvoracek põgenes pärast kommunistlikku riigipööret 1948. aastal ebaseaduslikult Saksamaale, kus ta värvati spiooniks ning saateti seejärel tagasi kodumaale, kirjutas timesonline.co.uk.

Dvoracek vahistati vahetult pärast seda, kui ta oli külastanud ühte kodumaal elavat Kundera naistuttavat. Teda ähvardas surmanuhtlus, kuid kohus otsustas talle siiski määrata vanglakaristuse ja mees veetis järgmised 14 aastat vanglas ning sunnitöölaagris.

«On väga tõenäoline, et Dvoraceki arreteerimine toimus Milan Kundera informatsiooni põhjal,» ütles Vojtech Ripka Tšehhi Totalitarismi Õpingute Instituudist, kes on Kundera toimikut uurinud.

Kundera pole ise aga teemat kommenteerinud, kuna keeldub juba aastaid intervjuusid andmast.

Kundera emigreerus ise seitse aastat pärast Praha kevade sündmusi Prantsusmaale, kuid varem oli ta kuulunud Kommunistlikusse parteisse. Kommunistlik partei oli Tšehhoslovakkias võrdlemisi populaarne, sest tšehhid tundsid, et lääneriigid on neid reetnud.

1948. aastal Kommunistlikusse parteisse astunud tuntud kirjanik visati juba kaks aastat hiljem parteist välja niinimetatud individualistlike tendentside pärast. 1956. aastal võeti ta taas parteisse vastu, ent 1970. aastal visati Kundera lõplikult välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles