Hispaania tagastas Peruule hinnalised muinasesemed

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Costa Rica kollektsionääri Leonardo Pattersoni kogust konfiskeeritud iidne savinõu.
Costa Rica kollektsionääri Leonardo Pattersoni kogust konfiskeeritud iidne savinõu. Foto: AP / Scanpix

Hispaania võimud loovutas oma endisele koloniaalvaldusele üle paarisaja Kolumbuse-eelsest ajastust pärit kultuuriväärtuse, mis avastati aastate eest näitusele pandud erakollektsioonist.

 

1997. aastal võimude tähelepanu pälvinud muinasesemed, mille seas on nii kuldseid kaelakeesid ja kalliskividega sõrmuseid, samuti savist ja metallist tarbeasju, ootavad omanikku juba üle kümne aasta, vahendas BBC News.

Costa Rica kollektsionääri Leonardo Pattersoni käest ära võetud kogusse kuulub kokku üle tuhande erineva eseme, mis pakuvad huvi Peruule, aga ka Mehhikole ja teistele riikidele, sest need pärinevad erinevatest kultuuridest, mis olid Lõuna-Ameerikas elujõulised enne eurooplaste sissetungi.

Hispaania võimude kinnitusel ei ole Patterson nende seaduslik omanik, ning ootab juba pikemat aega taotlusi nende tagastamiseks endistele koloniaalvaldustele. Patterson ise väidab samas, et on hankinud kõik ehted ausal teel teistel kogujatelt Euroopas.

Ekspertide arvates küündib muu hulgas asteekide, maiade, olmeekide ja inkade hindamatutest aaretest koosneva kollektsiooni koguväärtus üle saja miljoni dollari. Peruule loovutati rohkem kui tuhandest esemest umbes veerand.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles