Finantskriis viis Rootsi korterituru langusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui korteriturg on Rootsis languses, siis majade hinnad on mõnes piirkonnas aastaga märgatavalt tõusnud.
Kui korteriturg on Rootsis languses, siis majade hinnad on mõnes piirkonnas aastaga märgatavalt tõusnud. Foto: Mait Arvi

Ülemaailmne finantskriis ja eluasemelaenu tingimuste karmimaks muutumine on võtnud sarnaselt paljude riikidega eluvaimu ka Rootsi korteriturult.


Oktoobri algul oli Rootsis 667 korterit müügis olnud enam kui 169 päeva. Ligikaudu pooled neist on uued kortermajad.

Üks korterite müügi ja üürimise aktiivsuse vähenemise tegureid on töötuse kasv, mistõttu on inimesed hakanud kolima uute töökohtade leidmise tõttu naaberriiki Norrasse või Rootsi teistesse piirkondadesse. Eriliselt on see päevakorras just Skånes ja Göteborgi piirkonnas. Taanlaste ostujõu, võimaluste ja huvi vähenemisega Lõuna-Rootsi kinnisvara vastu on tugevalt mõjutatud Skåne piirkond. Varasematel aastatel olid seal aktiivsed kinnisvaraostjad just taanlased.

Rootsi maaklerite hinnangul näitavad statistilised kokkuvõtted müügil oleva kinnisvara neljaprotsendilist langust viimase 12 kuu jooksul.

Praegu on keskmiseks korteri või ridaelamu hinnaks 1,98 miljonit Eesti krooni ja keskmiseks ruutmeetrihinnaks 31 556 Eesti krooni. Kolmes suurimas linnas, Stockholmis, Göteborgis ja Malmös on korterite hinnad viimase kolme kuu jooksul langenud vastavalt 4, 5 ja 3 protsenti.

Paljud pered, kes planeerisid eelmise aasta lõpus soetada maja, kuid lükkasid ostu aasta võrra edasi, peavad nüüd maksma laenusummat ligikaudu 1300 Eesti krooni ulatuses rohkem, kui see oleks olnud aasta tagasi.

Iga kuues kinnisvaramüüja on langetanud alghinda, enne kui korter või maja on müügiks läinud. Enamasti kehtib see majade puhul, kus tuleb sageli alghinda langetada, enne kui müügitoiming teoks saab. Ligikaudu 15 000 müügis oleva maja ja ridaelamu hinda langetatakse ligikaudu 2500 müügijuhtumi puhul. Keskmiseks hinnalanguseks jääb 386 400 Eesti krooni.

Maakleriühenduste andmetel on 2008. aastal korterite ja ridaelamute müük vähenenud ligikaudu 30 protsenti ning majade müük ligikaudu 15 protsenti. Stockholmi piirkonnas on hinnad langenud ligikaudu üheksa protsenti alates eelmise aasta detsembrist.
Malmös jällegi on kontrastid küllaltki suured. Seal on 430 müügitehingu puhul hind langenud ja 23 müügitehingu puhul tõusnud.

Ekspertide hinnangul võib hinnalanguseks kujuneda rohkem kui 13 protsenti. Sama tendents on märgatav Göteborgis, kus hinnad on langenud viimase aasta jooksul 5 protsenti. Statistikaameti andmetel muutus juunist augustini väikemajade hind kolm protsenti, võrreldes perioodiga märtsist maini 2008.

Üldiselt hinnad jätkuvalt langevad. Keskmiselt maksab väikemaja praegu 3 miljonit Eesti krooni. Septembri lõpus oli kinnisvaraportaali Hemnet pakkumistes müügis 42 670 erinevat objekti, mis on 30 protsenti rohkem kui septembris 2007. Stockholmi ümbruses on pakkumine suurenenud 45 protsenti alates eelmise aasta septembrist.
Võimalused oma kinnisvara müüa varieeruvad sõltuvalt piirkonnast ja nõudlusest.

Enamik kinnisvaramüüjaid langetab hinda vähemalt nii kaua, kuni tekib müügihind, mis on aktsepteeritav reaalsetele ostjatele. Paljude maaklerite hinnangul võib öelda, et päris ühest langusprotsenti on raske määrata, sest sõltuvalt piirkonnast ja kinnisvara seisukorrast võib hinnalangus mõningal juhul olla 7–20 protsenti alghinnast.

Üldjuhul kujuneb müüdava kinnisvara hind välja kolme kuu jooksul alates objekti müükipanekust. Pankade karmimad nõuded eluasemelaenu võtjatele süvendavad jätkuvalt hindade langust, mis võib kesta veel mõne aasta.  Rootsi maaklerite hinnangul on tegemist sügavama kriisiga kui kunagi varem – langusperiood võib venida vähemalt nelja aasta pikkuseks, enne kui märgatav muutus toimuma hakkab.

Rootsi linnamajade keskmised hinnad:
(majahindade muutus aastaga – 4 kuni +7%, Stockholmis 0%)


    Stockholm      6 412 800  Eesti krooni  
    Uppsala          4 137 700  Eesti krooni
    Nyköping       2 604 980  Eesti krooni
    Jönköping       3 054 170  Eesti krooni
    Kalmar           2 753 100  Eesti krooni
    Gotland           2 875 460  Eesti krooni
    Malmö             5 152 000  Eesti krooni
    Lund                4 784 920  Eesti krooni
    Helsingborg        4 710 860  Eesti krooni
    Göteborg         5 098 870  Eesti krooni
    Örebro             3 036 460  Eesti krooni
    Falun                   2 110 400   Eesti krooni
    Sundsvall         2 263 660  Eesti krooni
    Örnsköldsvik       1 252 580  Eesti krooni

Allikas SCB 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles