Politkovskaja mõrvaprotsess algas mürgiskandaaliga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Politkovskaja mälestusmaal Moskvas selle aasta 7. oktoobril, tema teisel surma-aastapäeval.
Anna Politkovskaja mälestusmaal Moskvas selle aasta 7. oktoobril, tema teisel surma-aastapäeval. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Kremli-kriitikust Polit­kovskaja mõrva­prot­sessi algust varjutas teade, et ajakirjaniku pere esindaja langes Prantsusmaal mürgi­tamise ohvriks.


Karina Moskalenko ei saanud eile alanud istungile tervislikel põhjustel ilmuda, sest teda üritati reisil Strasbourgi ilmselt mürgitada, just selleks, et naise Moskvasse sõitu takistada.


Siiani tõeliselt halva enesetunde üle kurtev advokaat leidis enda sõnul esmaspäeval oma autost elavhõbedat, mis oli pandud sinna hoiatusena vastastelt. Raadiojaamale Ehho Moskvõ kommenteeris Moskalenko, et keegi ei pane ju elavhõbedat autosse seepärast, et ta tervist parandada.


Uurimist alustanud Prantsusmaa politsei teatel oli Moskalenko autost leitud vedela metalli kogus suur. Selline hulk elavhõbedat võib arstide sõnul kahjustada näiteks aju, südant, neere, kopse ja närvisüsteemi, kirjutas briti leht The Guardian.


Eile ootas naine oma assistendi sõnul toksikoloogiatestide tulemusi Strasbourgi kliinikust. Moskalenko oli eriliselt mures, kuna tema mürgitatud autos oli kogu pere.  
Lugu meenutab mõned nädalad pärast Politkovskajat surnud endise KGB töötaja Aleksandr Litvinenko saatust, kes mürgitati 2006. aastal Londonis polooniumiga.


Litvinenko oli rahvusvahelise ajakirjanike kaitse komitee sõnul samuti üks Moskalenko kliente, nagu ka endine tippmaletaja ja praegune opositsiooniliider Garri Kasparov ja vangis istuv naftaärimees Mihhail Hodorkovski. Komitee avaldas eile ajalehe New York Times väitel suurt muret ühe Venemaa tuntuma inimõiguste advokaadi Moskalenko saatuse pärast.


Politkovskaja mõrvaistungil, mille edasilükkamist Moskalenko kolleeg advokaadi haigestumise tõttu taotles, süüdistatakse tšetšeeni päritolu vendi Džabrail ja Ibragim Mahmudovit naisajakirjaniku jälgimises enne mõrva ning endist miilitsatöötajat Sergei Hadžikurbanovit tehnilise abi pakkumises tapjale. Lisaks Pavel Rjaguzovit võimu kuritarvitamises ja korruptsioonis. Kõik kinnitavad oma süütust.


Kohtupinki pole Politkovskaja toetajate sõnul toodud aga veretöö peamisi süüdlasi, sest ajakirjaniku tulistamises kahtlustatav kolmas vend, Rustam Mahmudov, on endiselt jooksus, ning uurijad pole suutnud kindlaks teha ka mõrva tellijat.


Kremlit kriitiliste artiklitega inimõiguste ja Tšetšeenia sõja teemadel ärritanud Politkovskaja lasti oma kodutrepikojas Moskva kesklinnas maha kahe aasta eest. Tema surma seostati Venemaa võimuorganitega, naise vihasemaid avalikke vaenlasi oli näiteks Tšetšeenia Kremli-meelne juht Ramzan Kadõrov.


Eilehommikuse eelistungi ülekuulamine leidis aset suletud uste taga Moskva sõjaväekohtus. Protsess toimub sõjaväekohtus, sest üks kahtlustatavatest on FSB ohvitser ning suur hulk materjali ametnike sõnul konfidentsiaalne.


Politkovskaja kolleegid ajalehest Novaja Gazeta soovisid, et juhtumit arutataks rahvale ja meediale avatult. Järgmine kohtuistung on 17. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles