Itaalia maffia ähvardab kirjanikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roberto Saviano
Roberto Saviano Foto: AFP / Scanpix

Itaalia politsei uurib väiteid, nagu kavatseks kurikuulus Camorra ehk Napoli maffia veel enne jõule täide viia ähvarduse mõrvata nende elust pajatava menuraamatu autor Roberto Saviano. Kirjanik andis eile teada, et lahkub Itaaliast.


Praegu 29-aastasel Savianol sai esmaspäeval täis juba kaks aastat ööpäevaringse politseikaitse all elamist. Range valve tingis tema 2006. aasta raamat «Gomorra» kodulinna Napoli maffiast. Ehkki juba selle ilmumise järel ähvardas Camorra Saviano tappa, on nad nüüd esimest korda paika pannud tähtaja, enne jõule, kirjutas briti leht The Daily Telegraph.


«Alustasime juurdlust, et kontrollida, kas uudises on tõtt,» kommenteeris teadet Franco Roberto Napoli politsei maffiavastasest osakonnast.


Vihje andis politseile varem mafioosona tegutsenud, kuid nüüd politsei informaatoriks hakanud Carmine Schiavone – Camorra ristiisa Francesco Schiavone sugulane. Itaalia ajakirjanduse teatel on Camorra võimsaim ja üks vägivaldsemaid, Casalesi suguvõsa, keda süüdistatakse kuue aafriklasest sisserändaja mõrvamises, käivitanud ähvarduse «operatiivfaasi».


«Plaani kohaselt kõrvaldatakse Saviano ja tema ihukaitsja enne jõule pommirünnaku käigus Rooma ja Napoli vahelisel maanteel,» ütles Schiavone uurijatele. La Repubblica teatel üritab maffia parajasti atentaadikatse tarvis pommisütikut hankida.


Koputaja sõnul ärritab Camorrat see, et Saviano raamat on «väga palju lärmi teinud ja segaduse põhjustanud». Saviano kirjeldab oma raamatus, kuidas Camorra lööb kaasa peaaegu kõiges, mis Napolis ja selle ümbruses aset leiab, alates ettevõtjatelt väljapressimisest ja narkoärist, lõpetades prügiveoga.


Andmetes ei saa siiski lõpuni kindel olla, kuna eile õhtul väitsid vastukäivad teated, et kindlat tapmisplaani maffial ikkagi pole, vahendas agentuur AP.


Paljakspöetud pea ja lühikeseks lõigatud habemega Saviano, kellest on Reutersi teatel saanud hulgale noortele itaallastele organiseeritud kuritegevuse vastase võitluse sümbol, ütles eile, et lahkub riigist vähemalt mõneks ajaks. «Eks siis näeme,» ütles Saviano La Repubblicale. «Arvan, et olen puhkuse ära teeninud.»


«Tahan elu, tahan kodu. Tahan armuda, tahan avalikus kohas õlut juua,» ütles Saviano. «Tahan jalutada päikesepaistes ja vihmas ja näha oma ema, ilma et ma kartma peaks. Tahan naerda ja rääkida endast niimoodi, et ma pole mingi surmava haigusega patsient.»


Esmaspäeval kirjeldas ta raadiosaates oma kooselu seitsme politseinikust ihukaitsjaga, kes on päevast päeva tema ainsad kaaslased. «Mõned päevad on jubedad,» ütles Saviano, kelle sõnul on maffia siiski mures eeskätt miljonite inimeste pärast, kes tema raamatu on ostnud. «Kurjategijad on lugejate, mitte minu ees hirmunud.»


Ajakirjanik Saviano enda uurimistööl põhinevat «Gomorrat» (sõnamäng Camorrast ja Piibli patulinnast) on Itaalias müüdud 1,2 miljonit eksemplari ja seda on tõlgitud
42 keelde, eesti keelde veel mitte. Praegu Euroopa kinodes nähtav raamatu ekraniseering pälvis tänavu maikuus Cannes’i filmifestivalil grand prix ning kandideerib parima võõrkeelse filmi Oscarile.

CV


•    Sündinud 1979. aastal
•    Omandas kõrghariduse Napoli ülikoolis
•    Teeb kaastööd L’espressole ja La Repubblicale
•    2006 ilmunud dokumentaalromaani «Gomorra» järel sai tapmisähvardusi
•    Elanud politseikaitse all alates 13. oktoobrist 2006

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles