Riigikogu andis Ansipile volitused valitsuse moodustamiseks

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip riigikogu ees.
Andrus Ansip riigikogu ees. Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu andis täna 56 poolthäälega Andrus Ansipile volitused valitsuse moodustamiseks, vastu hääletasid 44 Keskerakonna ja sotside saadikut.

Ansip märkis oma ettekandes, et viimaste aastate suurim sõlmküsimus on olnud toimetulek ülemaailmse majanduskriisiga. Ta kinnitas, et tema moodustatav valitsus kavatseb jätkata atraktiivse majanduskeskkonna arendamist ning ajada konservatiivset eelarvepoliitikat.

Pikaaegne valitsusjuht kiitis head koostööd koalitsioonipartneri Isamaa ja Res Publica Liiduga: «Sündiva uue valitsuse osapooled on hästi kokkutöötanud vana. Me oleme koos ära söönud mitu puuda soola ja majanduskriisis karastunud.»

Oma ettekandes peatus Ansip pikemalt ka sotsiaal-, haridus- ja välispoliitikal. Muu hulgas lubas Ansip suurendada lastega perede ja pensionäride sotsiaalset turvalisust, suurendades pensione ning toetades eelkõige neid peresid, kes seda rohkem vajavad ja kus on enam lapsi.

Eesti ei ole Ansipi sõnul enam üleminekuriik, kuid samas ka mitte igav Põhjamaa. Eesti võiks tema hinnangul olla kiiresti arenev ja dünaamiline Põhjamaa, mis ei saa kunagi valmis ja mis alati areneks edasi. «Olen veendunud, et just sellises Eestis me elada tahamegi. Usun, et järgmisel neljal aastal valitseb Eestit tugev riigikogu ja võimekas valitsus ning koos viime Eesti nelja aasta võrra lähemale Euroopa jõukamatele,» lisas ta lõpetuseks.

Saadikutelt vaid kolm küsimust

Kõikidel riigikogu liikmetel oli võimalik peaministrikandidaadile ka kaks küsimust esitada, kuid seda võimalust kasutasid vaid kolm saadikut: Kadri Simson (Keskerakond), Sven Mikser ja Jaak Allik (mõlemad sotsid).

Kadri Simson küsis valitsuse tegevusplaani kohta tööpuuduse vähendamisel, kuid Ansipi sõnul on tööpuudus juba kiiresti alanema hakanud. «Olen veendunud, et kui jätkame sama konservatiivse rahanduspoliitikaga, toob see uusi investeeringuid siia kaasa ja tööpuudus väheneb veelgi,» nentis Ansip.

Sven Mikser tundis huvi lastega perede vaesuse vähendamise vastu ning soovis peaministrikandidaadilt selget plaani, mis ajal ja kui palju lastega perede toetused kasvavad.

Andrus Ansip märkis alustuseks, et suhtelises vaesuses elavate inimeste osakaal on Eestis vähenenud ja seda eelkõige tänu pensionide suurendamisele. Tema sõnul on Eesti suurendanud sotsiaalkulutuste efektiivsust ja suunanud vahendeid eelkõige neile, kes tõepoolest riigi abi vajavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles