Karskusgeen võib aidata alkoholismi ennetada

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on leidnud geeni, mille omanik tarbib uuringute järgi viis protsenti vähem alkoholi kui need, kel seda geeni pole.

Geeni AUTS2 puudutavaid uuringuid, kus kokku analüüsiti 48 000 inimese, sealhulgas tuhande eestlase geeniproove, juhtisid Londoni kahe ülikooli teadlased. Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu teadlaste ülesanne oli kinnitada leidu, et antud geenivariant vähendab inimeste alkoholitarbimist, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

TÜ Eesti Geenivaramu teadur Tõnu Esko rääkis, et antud uuringust selgus, et geenivariant tõesti vähendab alkoholitarbimist, mis on küll kõigest viis protsenti vähem, kuid arvestades Eesti statistikat, siis see teeb aastas ühe liitri viina vähem ja see juba ei olegi nii vähe.

Uue avastusega saab teada, millist rolli mängivad geenid alkoholi tarbimisel ning seeläbi tegeleda edaspidi tõhusamalt alkoholismi kui haiguse ennetamise ja ka raviga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles