Bookeri kirjanduspreemia tuli debüütteosega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aravind Adiga
Aravind Adiga Foto: Reuters / Scanpix

14. oktoobri õhtul kuulutati välja tänavune Man Booker auhind, maineka preemia sai mõnevõrra üllatuslikult 33-aastane Aravind Adiga oma esikromaaniga «Valge tiiger».


Žürii nimetas teost «mõjusaks, vihaseks ja süngelt vaimukaks». Lisaks aule 50 000 Inglise naela pälvinud raamat jutustab nüüdisaegse India varjupoolest, avades probleemid antikangelase ja narraatori Balram Halwai kaudu. Halwai on rikšajuhi poeg, kes end valetades ja vassides külaelust suurde rahailma upitab.


Autor on romaani tagamaid selgitades rääkinud, et Indias toimub praegu rikaste ja vaeste vahel midagi eriskummalist – kui kunagi jagasid nad vähemalt sama kultuuri, siis nüüd elavad eri rahalise tasemega inimesed ka täiesti erinevais kultuuriruumes. Umbes sama jutt, mida vahel meil siin kahest Eestis kõneldes silmas peetakse.


Värske Bookeri laureaat sündis Indias, kasvas suuresti Austraalis, õppis Colombia ülikoolis inglise kirjandust, hiljem ka Oxfordi ülikoolis. Siis asus mees tööle ajakirjanikuna ajakirja Time India korrespondenina, hiljem on teinud kaastöid ajalehtedele Financial Times, The Wall Street Journal jpt väljaannetele. Praegu elab Adiga Mumbais.


Ka üle-eelmisel aastal läks Booker India päritolu kirjanikule, Kiran Desaile, kelle võiduteos «Kaotuse pärand» ilmus mullu eestikeelsena kirjastuselt Pegasus, Karin Suursalu tõlkes. Veel sel kuul tuleb Pegasuses välja Man Booker 2007, Anne Enrighti «Kokkutulemine», samuti Suursalu eestindusena. Kirjastaja Tiiu Kraudi sõnul hakkavad nad kohe ka Adiga teose väljaandmiseks asju ajama ning kui hästi läheb, saab seda eesti keeles lugeda juba järgmisel aastal.


Kokku on Aravind Adiga viies India päritolu Bookeri laureaat VS Naipauli (1971), Salman Rushdie (1981), Arundhati Roy (1997) ja Kiran Desai (2006) järel, «Valge tiiger» aga üheksas võiduromaan, mis saab inspiratsiooni Indiast ja India kultuurist.
Adiga kõrval kuulusid Bookeri shortlist’i ka Sebastian Barry, Amitav Ghosh, Philip Hensher, Steve Toltz ja Linda Grant. Man Bookeri preemiaga pärjatakse aasta parimat ingliskeelset romaani, mille on kirjutanud Briti Rahvaste Ühenduse maade või Iirimaa kirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles