Finantskriis pitsitab ka Hiina majandust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ehitustöölised.
Hiina ehitustöölised. Foto: Reuters / Scanpix

Maailma rahaturgudel jätkuv finantskriis mõjutab ka kommunistliku Hiina majanduskasvu, mis aeglustub kolmandat kvartalit järjest, samas kui eksperdid kardavad ekspordi järsu kahanemise tõttu ka suuremat kukkumist.

Hiina RV statistikaameti andmetel kasvas sealne majandus viimasel kolmel kuul üheksaprotsendilise aastatempoga, ehkki esimesel poolaastal oli see näitaja veel üle kümne ning eelmise aasta kolmes kvartalis üle tosina protsendi, vahendas BBC News.

«Märke kindlast finantskriisist taastumisest ei ole,» tunnistas pressiesindaja  Li Xiaochao, kelle sõnul on Hiina majandusele hakanud negatiivset mõju avaldama maailma majanduse ebakindlus ja püsimatus.

Hiina tehased teatavad viimasel ajal eksporditellimuste järsust langusest ning valitsus tunnistas juba eelmisel nädalal, et pooled riigi mänguasjatootjatest on lõpetanud tegevuse. Kohapeal viibivate korrespondentide sõnul võib hiinlastel ees seista tõsine majandusseisak.

Pekingis on seetõttu muudetud juba lähenemist ning senise ülekuumenemise ohu ärahoidmise asemel on võimud seadnud nüüd eesmärgiks «kasvu säilitamise» ja «inflatsiooni kontrollimise».

Erinevate meetmetega üritatakse hoogustada riigis siseturgu: keskpank on juba kahel korral langetanud intressimäärasid ning teeb seda ilmselt sel aastal veel korra, oodata on ka maksualandusi. Samal ajal on aktsiaturud järsult langenud, kinnisvara odavnenud ja autode müük pidurdunud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles