Lavrov hoiatas maavägede viimise eest Liibüasse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaddafile lojaalne naissõdur pealinnas Tripolis.
Gaddafile lojaalne naissõdur pealinnas Tripolis. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov hoiatas maavägede saatmise eest Liibüasse.

«Meie hinnangul on sellised sammud erakordselt riskantsed ja ettearvamatute tagajärgedega,» ütles Lavrov Sloveenia pealinnas Ljubljanas peetud sõnavõtus, vahendas uudistevõrk AFP.

Lavrovi sõnul on Venemaa mures märkide pärast, mis näivad viitavat sellele, et rahutusse Liibüasse võidakse saata ka maaväed. Lavrovi hinnangul võib mitme Euroopa Liidu liikmesriigi otsus saata Liibüasse sõjaväenõustajad olla sissejuhatus maavägede operatsioonile.

«Ajaloos on juhtumeid, kus kõik saab alguse nõustajate saatmisega ning siis jätkub kõik veel palju aastaid, mis viib sadade ja tuhandete inimeste hukkumiseni mõlemal poolel,» hoiatas Lavrov.

Suurbritannia, Prantsusmaa ja Itaalia teatasid sel nädalal, et saadavad Liibüasse sõjaväenõustajad, kes hakkavad abistama valitsusvägedega võitlevaid ülestõusnuid. Liitlasriikide kinnitusel ohvitserid võitlusse ei sekku, küll aga hakkavad nad juhendama kolonel Muammar Gaddafi vastaseid luure ja logistika alal.

Liibüa välisminister Abdul Ati al-Obeidi mõistis sõjaväenõustajate saatmise hukka, leides, et see muudab keerulisemaks rahu saavutamise. Ka tegi ta ettepaneku kehtestada püsiv relvarahu, mille järel saaks riigis ÜRO egiidi all korraldada valimised, kus saaks otsustada ka riiki 42 aastat juhtinud kolonel Gaddafi võimaliku jätkamise Liibüa liidrina.

ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni alusel tsiviilelanike kaitseks Liibüas tegutsevad liitlasriigid, kaasa arvatud operatsiooni juhtiv NATO on seni välistanud maavägede saatmise Liibüasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles