ILO: finantskriis võib nõuda 20 miljonit töökohta

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) hinnangul võib 2009. aasta lõpuks rahvusvahelise finantskriisi tõttu kaotada töö 20 miljonit inimest.


ILO juht Juan Somavia hoiatas täna, et töötute arv võib 2009. aasta lõpuks tõusta 210 miljoni inimeseni. Möödunud aastal oli töötuid 190 miljonit ja praegu on ülemaailmne töötusmäär 6,1 protsenti. Nii palju tööta inimesi pole Somavia kinnitusel veel kunagi olnud, vahendas AFP.

Kõige rohkem ähvardab töökaotus inimesi, kes töötavad ehitusel, autotööstuses, turismivaldkonnas, teenindussektoris, kus finantskriis annab end kõige valusamalt tunda.

Tema kinnitusel võib alla ühe dollari päevas teenivate inimeste hulk kasvada 40 miljoni inimeseni. Kahe dollari eest töötavate inimeste hulk võib ületada aga 100 miljoni töötaja piiri.

Siiski rõhutas Somavia, et sellised spekulatsioonid võivad osutuda ennatlikuks, kui praegust finantskriisi suudetakse ohjeldada. Tema hinnangul ei vaevle kriisis ainult USA pangandusettevõtted, vaid finantskriis mõjutab kõiki maailma riike.

Somavia kinnitas, et maailm vajab finantskriisist väljatulekuks päästepaketti, sest muidu võib rikaste ja vaeste inimeste sissetuleku erinevus veelgi kasvada ning see tekitaks omakorda sotsiaalseid pingeid.

«Vahe rikaste ja vaeste majapidamiste vahel on alates 1990ndatest suurenenud,» kinnitas ka ILO töögrupi juht Raymond Torres, kes osales vastava raporti koostamises.

Somavia rõhutas valituste koordineeritud tegevuse ja tõhusama finantsregulatsiooni olulisust, mis aitaks vältida töökohtade kaotusega tekkivat sotsiaalset kriisi.

«Me peame naasma rahanduse peamise funktsiooni juurde, milleks on tegeliku majanduselu edendamine,» lisas Somavia, kelle hinnangul peaksid pangad andma laene nii, et ettevõtjad saaksid investeerida, luua uusi töökohti, pakkuda uusi teenuseid ja tooteid ning olla seejuures innovatiivsed.

Somavia sõnul pakub praegune finantskriis võimaluse «ebaausa, jätkusuutmatu ja tasakaalutu» globaliseerunud majanduse tasakaalustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles