Fukushima keelutsooni rikkujaid ähvardab karistus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani valitsuse esindaja Yukio Edano (paremalt teine) Fukushima prefektuuris.
Jaapani valitsuse esindaja Yukio Edano (paremalt teine) Fukushima prefektuuris. Foto: SCANPIX

Kuue nädala eest Jaapanit tabanud võimsas maavärinas ja tsunamis kahjustada saanud Fukushima 1. tuumajaama ümbruse keelutsooni rikkujaid ähvardab rahatrahv või vabadusekaotus.

Jaapani valitsuse otsus keelata 20 kilomeetri raadiuses elanud kümnetel tuhandetel inimestel oma kodudesse naasta jõustus eile. Keelu rikkujaid võid oodata ees kuni 100 000 jeeni (920 eurot) suurune rahatrahv või 30 päeva vabadusekaotust, kirjutas Japan Times.

«Me palume elanikelt mõistmist. Me tõesti soovime, et elanikud piirkonda ei siseneks,» kommenteeris Jaapani valitsuse esindaja Yukio Edano, kelle sõnul on siiski ka inimesi, kes pole piirkonnast lahkunud. Seni polnud evakuatsioonitsooni sisenemine ja seal viibimine aga seadusega karistatav.

Võimude kinnitusel on keelu eesmärgiks vähendada radioaktiivse kiirguse mõju inimese organismile ning vältida vargusi maha jäetud kodudest. Siiski puudub võimudel täpne info selle kohta, kui paljud inimesed on oma kodudesse tagasi pöördunud.

Piirkonna elanikud evakueeriti pärast riiki 11. märtsil tabanud võimsat maavärinat ja sellele järgnenud tsunamit. CNNi andmetel evakueeriti tuumaohu tõttu piirkonnast ligi 80 000 inimest ning võimud on lubanud neid abistada uue elukoha otsinguil.

Edano sõnul saavad piirkonnas elanud inimesed soovi korral kaheks tunniks oma kodudesse naasta, et vajalikud esemed kokku korjata. Seejuures on lubatud seda teha vaid ühel pereliikmel ning jaamast kuni kolme kilomeetri kaugusel elanud inimestel puudub selline võimalus sootuks. Samuti tuleb inimestel läbida radiatsioonikontroll.

«Me mõistame, et see on elanike jaoks tõeliselt ebamugav, kuid me julgustame teid olema kannatlikud,» lisas Edano.

Avariilise tuumajaama operaatorfirma TEPCO on varem teatanud, et soovib tuumaohu likvideerida hiljemalt üheksa kuu jooksul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles