Kanepi kasvatamine Soome kodudes levib kiiresti

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaimed
Kanepitaimed Foto: SCANPIX

Kanepi kasvatamine soomlaste kodudes näitab 2000ndatel tõusutendentsi, tervishoiuameti (THL) andmetel on seda mingil ajal teinud 40 000 kuni 60 000 soomlast.

Aktiivseid kanepikasvatajaid on ligi 10 000, kuid neil on palju sõpru: iga viies alla 35-aastaste seas tunneb vähemalt ühte kasvatajat, vahendas YLE.

Täna ilmunud ajalehes Yhteiskuntapolitiikka avaldatud uuring põhineb laiaulatuslikul netiküsitlusel, kanepikasvajate intervjueerimisel ja värsketel küsitlustel joomise ning narkootikumide pruukimise kohta.

Koduse taimekasvatuse tõttu on marihuaana Soomes juba sama levinud või isegi populaarsem kui hašiš.

THLi narkootikumide ja sõltuvuse osakonna juhataja Pekka Hakkaraineni sõnul soosib aeg kanepi kodust kasvatamist. Kanepil on sorte, mida on kerge kasvatada ja kus saagi saamine on kindel. Samuti on arenenud valgustus- ja kastmissüsteemid.

Üheks koduse taimekasvatuse populaarsuse põhjuseks on ka see, et Soome jääb rahvusvahelistest narkokaubanduse põhimarsruutidest eemale. Näiteks Taanis pole kanepi kasvatamine kodustes tingimustes üldse nii laialt levinud.

Kanepi kasvatamine narkootikumina on karistatav, kuid THLi küsitluse järgi võtab nii mõnigi seda väiksema pahena kui asjaajamist narkodiileriga.

Kasvatamist peetakse odavamaks kui narkootikumi ostmist. Nii mõnigi tunnistas, et on ise kanepit kasvatanud ja võrdles seda aiapidamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles