Konfutsiuse kuju nihutamine tekitab küsimusi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfutsiuse kuju jaanuaris.
Konfutsiuse kuju jaanuaris. Foto: SCANPIX

Vana-Hiina filosoofi Kunfutsiuse kuju nihutamist Pekingi Taevase Rahu ehk Tiananmeni väljaku vähem märgatavamasse kohta peetakse poliitiline otsuseks.

Jaanuaris hiiglaslikule väljakule püstitatud ligi kaheksa meetri kõrgune pronksmonument asus seni Hiina Rahvamuuseumi ees kõigile nähtavas kohas kommunistliku revolutsiooniliidri Mao Zedongi portree vahetus läheduses, vahendas uudistevõrk AFP.

Mao valitsemisajal põlu alla sattunud Konfutsiusele kuju püstitamises nähti märki sellest, et kompartei on filosoofi lõpuks rehabiliteerinud.

Möödunud nädala kolmapäeval, teistel andmetel reedel, eemaldati skulptor Wu Weishani kuju oma seniselt kohalt ja paigutati rahvamuuseumi sisehoovi. Vastuoluline otsus tõi blogides ja teistes suhtlusvõrgustikes kaasa hoogsa arutelu.

Paljud leiavad, et tegemist oli poliitilise sammuga, kuna Konfutsiuse kuju asus Mao portree vastas. «Nad (võimud – toim) ei saa loota Konfutsiusele, vaid endiselt vanale Maole, kuna rahvast ei saa kontrollida mõtete, vaid ainult relvade abil,» leidis üks mikroblogivõrgustiku sina.com kasutaja.

«Konfutsiuse analektid (konfutisanistlikud ideed – toim) on tegelikkuses rohkem moraalsed nõudmised võimudele. Seega, monumendi liigutamine näitab valitsuse moraalset pankroti,» leidis teine kasutaja, kelle hinnangul raiskab valitsus lihtsalt tavaliste inimeste raha.

Linnavõimud, rahvamuuseumi esindajad ega ka skulptor Wu ei soovinud teemat kommenteerida, kuid maoistid rõõmustasid Konfutsiuse kuju kadumise üle Taevase Rahu väljakult, kirjutas New York Times.

«Posija, kes on rahvast mürgitanud tuhandeid aastaid ja orjastanud neid oma vaimse uimastiga, on lõpuks Tiananmeni väljakult välja löödud,» kirjutas veebilehel maoflag.net Jiangxi Li Jianjuni-nimeline kasutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles