Noorte nõustajad: rahastamisest loobumine abortide arvu ei vähenda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti seksuaaltervise liit on noorte harimisega koostanud mitmeid materjale. Pildil oleva illustratsiooni autoriks on Hillar Mets.
Eesti seksuaaltervise liit on noorte harimisega koostanud mitmeid materjale. Pildil oleva illustratsiooni autoriks on Hillar Mets. Foto: www.amor.ee

Noorte nõustamise ja seksuaalse koolitamisega tegeleva liidu hinnangul ei vähenda abortide rahastamisest loobumine nende arvukust, samas aga suurendaks see ebavõrdsust, kuna väiksemate riskidega teenust saaksid kasutada vaid jõukamad.

«Kõik takistused turvalise ja võimalikult ohutu abordi kättesaadavuses, näiteks kõrge hind, kohustuslik ooteaeg jm, tõstavad abordiga seotud riske naise tervisele ja on vastuolus naise enesemääramisõigusega,» teatas Eesti Seksuaaltervise Liit, kes tegeleb noorte harimise ja nõustamisega pereplaneerimise küsimustes.

Liidu kinnitusel suurendab abortide rahastamisest loobumine veelgi ebavõrdsust, sest ligipääs turvalisele ja väiksemate riskidega teenusele jääks vaid jõukamatele.

Olukord ei paraneks

Abortide rahastamisest loobumine haigekassa eelarvest kindlasti ei vähenda nende arvukust, küll aga takistab soovimatu raseduse katkestamise kättesaadavuse piiramine adekvaatse ülevaate saamist, kinnitavad nõustajad oma vastuses.

«Abordid jäävad registreerimata, aborditurism ei kajastu statistikas, nii on see juhtunud alati, kui kättesaadavust on piiratud,» kinnitab liit ja lisab, et sellest tulenevalt pole võimalik hiljem isegi analüüsida, milline on tegelik olukord Eestis.

Abortide piiramine sündivust ei tõsta

Seksuaaltervise liidu sõnul näitavad uuringud, et ülimalt piiratud abordi võimalustega riikides on nende esinemissagedus samasugune nagu  riikides, kus abort on kergesti kättesaadav ja riigi poolt tasutud.

«Sadades kordades on erinevus vaid naiste haigestumises ja suremuses abortide tagajärjel,» tõdeb liit oma vastuses.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel viib legaalse abordi kättesaadavuse piiramine paratamatult illegaalsete abortideni, mille tõttu sureb aastas 67 000 naist maailmas.

Liit toob näiteks Rumeenia, kus abortide keeluajal aastatel 1966 kuni 1990 suurenes mitu korda emasuremus, samal ajal aga ei suurenenud sündide arv. Liidu kinnitusel ei ole aga ühtegi näidet, kus abortide keelustamine oleks viinud sündimuse suurenemiseni.

Liidu andmetel tehakse kõige vähem aborte maailmas Põhjamaades ja Hollandis, kus on kõige liberaalsemad abordiseadused üldse ja kus naistele on tagatud soovimatu raseduse katkestamine ka rahalises mõttes. 

Abortide piiramine suurendab ravikulutusi

Abordi kättesaadavuse piiramine viib pikas perspektiivis hoopis suuremate ravikulutusteni, nendib liit.

«Kuna abordipatsiendid on tihtipeale needsamad naised, kes plaanivad sünnitada varem või hiljem, on illegaalsetest abortidest tingitud riskid nende tervisele igal juhul ennetatavad- ennetada on võimalik eelkõige soovimatute raseduste teket üleüldse ning luua tingimused soovimatu raseduse turvaliseks katkestamiseks,» leiavad nõustajad oma vastuses.

Seksuaaltervise liit teatab, et toetab täielikult eelmise õiguskantsler Allar Jõksi käsitlust naise enesemääramisõiguse ja loote eluõiguse lootusetu vastandumise osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles