Magnetiline maketinäitus arhitektuuri- ja disainigaleriis

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil kõige uuem makett – Põhuteatri hoone. Kõik maketid teostasid Pelle-Sten Viiburg ja Maarja Kask.
Esiplaanil kõige uuem makett – Põhuteatri hoone. Kõik maketid teostasid Pelle-Sten Viiburg ja Maarja Kask. Foto: Karli Luik

Arhitektuuribüroo Salto on toonud oma seitsmenda tegutsemisaasta tähistuseks rahva ette 21 maketti, mis kõnekalt esitlevad Maarja Kase, Karli Luige ja Ralf Lõokese käekirja. Kolmik on koos projekteerinud ligi 70 rajatist ja konkursitööd. Võistlustel on Saltot edu saatnud ja nad on pälvinud rohkem auhindu kui ükski teine Eesti arhitektuuribüroo.



Kultuurkapital andis neile 2010. aasta särava loomingulise tegevuse ja kõrgetasemelise panuse eest Eesti maa-arhitektuuri arhitektuuripreemia, kusjuures žürii pidas silmas eelkõige Sõmeru keskusehoonet Lääne-Virumaal ja maanteemuuseumi välialasid Varbuse külas Põlvamaal. Mõlema projekti maketid on näitusel väljas.

«Meid ongi naljatlevalt narritud maa-arhitektideks, kuivõrd paljud meie objektid paiknevad Tallinnast kaugemal. Mullu tegelesime küll rohkem «linnalike» projektidega – Tallinna ülikooli Balti filmi- ja meediakooli hoonega ning Läti riikliku kunstimuuseumi juurdeehitusega,» rääkis Luik.

Viimati nimetatutest esimest hoonet ehitatakse, aga teise kavand tõi Saltole rahvusvahelisel konkursil teise preemia.

Galeriis eksponeeritud maketid jutustavad palju rohkem rajatistest ja sellest keskkonnast, kuhu need on mõeldud, kui kahemõõtmeline kujutis. Pealegi pakub makett arhitektide endi loodud (ideaal)maailma, kus ja millisena nad objekti näevad.

Põnev on võrrelda maketil kujutatut teostusega. Praeguseks on valmis ehitatud Sõmeru keskusehoone, maanteemuuseumi välialad, Tartu Kesklinna kooli juurdeehitis ja Põhuteater Tallinnas Skoone bastionil. Töös on peale eespool nimetatud filmi- ja meediakooli hoone Viljandi riigigümnaasium ja Pärnus keskkonnahariduskeskus.

«Näituse korraldasime just seetõttu, et meil on palju toredaid makette. Üldse võiksid arhitektuuribürood agaramalt oma loomingut laiemale publikule tutvustada. Loodame, et meie ettevõtmine inspireerib ka kolleege rohkem näitusi tegema,» lausus Luik.

Näitus
Arhitektuuribüroo Salto maketi­näitus
14. maini kl 12–20
Arhitektuuri- ja disainigaleriis Tallinnas Pärnu mnt 8

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles