Soomes on sagenenud teated UFOdest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahatav tulnukas UFO-näitusel.
Lahatav tulnukas UFO-näitusel. Foto: SCANPIX

Soomes on sagenenud teated UFOde nägemisest, kirjutab põhjanaabrite uudistekanal YLE oma veebilehel. Soome UFO-entusiastid registreerivad igal aastal sadu tundmatute objektide märkamisi, kuid enamikul juhtudel neist on nähtule täiesti maine seletus. Sellegipoolest kahtlustavad ufoloogid, et sõjavägi varjab nende eest infot UFOde kohta.


Tüüpiline kohtumine UFOga tähendab Soomes seda, et inimene näeb pimedas taevas imelikult liikuvat objekti. Soome UFO Liidu esindaja Lasse Ahoneni sõnul ei saa selle fenomeni selgitamiseks eriti midagi muud öelda.

Ahoneni enda hobiks on ufoloogia olnud juba viimased 46 aastat. Ja tema jaoks ainult foto veel maavälise olendi kohtamise tõendiks pole. «Me vajame alati põhiinfot neist piltidest. Internet on täis lihtsalt pilte,» tunnistas ta YLE-le.

Viimastel aastatel on teated UFOdest Soomes märkimisväärselt sagenenud. Selle teemaga tegeleb põhjanaabrite juures peaasjalikult kaks ühingut – Soome UFO Uuringute Liit (FUFORA) ja UFO Soome. Ühtekokku saavad nad aastas umbes 300 teadet UFOde nägemisest.

Ja isegi ufoloogid tunnistavad, et enamasti on selgitus tundmatule lendavale objektile lihtne ja loogiline. Selleks võivad olla näiteks lennukituled või mõni kauge planeet või siis ka lihtsalt prügi fotoläätsel.

Kõigile aga kohe selgitust varuks pole ning ufoloogid usuvad, et osa kahtlasi välgatusi võib olla põhjustatud tulnukate visiitidest. «Praeguses faasis tuleks jätta kõik võimalused avatuks,» arvab Ahonen.

Ta kahtlustab ka, et õhuvägi varjab oma infot kahtlaste objektide kohta. «Ma pean seda väga tõenäoliseks, et vaatlusandmeid on,» rääkis Ahonen YLE-le. «Kas poleks aeg, et Soome kaitsejõud liiguksid samuti 2000ndatesse ja järgiksid teiste riikide eeskuju ja oleksid selles küsimuses avatumad?»

Soome õhuväe pressiesindaja Joni Malkamäki sõnul nad siiski UFOsid puudutavat infot ei varja. Ta tunnistas, et kaks kuni neli korda aastas kontrollivad nad inimeste teateid kahtlastest vaatepiltidest, kuid reeglina on need selgitatavad loodusnähtustega nagu meteoriidid või atmosfääris põlev kosmoseprügi. Soome õhuväe piloodid tema sõnul UFOsid näinud pole.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles