Uuring: 68 protsenti eestlastest kasutab internetis võõrkeeli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Johannes Silveti inglise-eesti sõnaraamatu köited.
Pildil Johannes Silveti inglise-eesti sõnaraamatu köited. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Kolmapäeval avaldatud Eurobaromeetri uuringust selgub, et eestlastest kasutab internetist vaid emakeelt 28 protsenti vastanutest ja 68 protsenti kasutab eesti keele kõrval ka mõnda muud keelt.

Kõige sagedamini kasutavad eestlased internetikeskkonnas võõrkeelt informatsiooni otsimiseks, sõpradega suhtlemiseks või tööalaseks asjaajamiseks. Enimlevinud võõrkeelteks, mida eestlased internetis kasutavad on inglise (56 protsenti), vene (16 protsenti) ja saksa keel (11 protsenti).

Eurobaromeetri uuring kinnitab, et Euroopa Liidus (EL) on veebisisu lugemiseks ja vaatamiseks kõige enam kasutatav keel emakeele kõrval inglise keel. Peaaegu pooled ehk 48 protsenti internetikülastajatest ELis kasutavad inglise keelt vähemalt aeg-ajalt. Hispaania, saksa ja prantsuse keelt kasutavad ainult 4-6 protsenti inimestest.

Kui peaaegu üheksa vastajat kümnest arvab, et kõik nende riigis koostatud veebisaidid peaksid olema kättesaadavad riigikeeles, siis ligikaudu kaheksa vastajat kümnest leiab siiski, et sellised veebilehed peaksid olema kättesaadavad ka muudes keeltes.

44 protsenti vastajatest leidis, et nad jäävad ilma huvitavast teabest, kuna veebisaidid ei ole neile arusaadavas keeles. Seetõttu rõhutavad uuringu tulemused vajadust investeerida internetiteksti tõlkevahenditesse, et puudulik keeleoskus ei takistaks ELi internetikasutajatel leida vajalikku teavet või sobivaid tooteid.

Euroopa Komisjon haldab praegu 30 eri teadusprojekti, mis on suunatud keeleliidesele ja digitaalsele infosisule. Juurdepääsetavuse tagamine veebisisule on üks Euroopa digitaalarengu tegevuskava eesmärke.

Esimene Eurobaromeetri uuring internetikasutajate keele-eelistuste kohta viidi läbi tänavu jaanuaris. Valim koosnes 500 internetikasutajast kõikides liikmesriikides. Kokku küsitleti 13 500 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles