Allveelaeval Lembit langetatakse homme mereväe lipp

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveelaev Lembit.
Allveelaev Lembit. Foto: Toomas Huik

Merevägi langetab homme Tallinnas Lennusadamas allveelaeval Lembit mereväe lipu, millega arvestatakse laev välja mereväe laevastikust.

Lembit on kandnud mereväe lippu ja olnud mereväe alus number üks alates 2. augustist 1994. Vabariigi valitsuse korraldusel võtsid meremuuseumi ja kaitseväe esindajad allveelaeva üle endise Nõukogude Liidu sõjamerejõududelt 1992. aastal, vahendas kaitseväe peastaap.

Mereväe ülema mereväekapten Igor Schvede sõnul on Lembit olnud käega katsutav tõend
järjepidevast Eestist. «Allveelaev Lembit on sümbol ühisest pingutusest ja kaitsetahtest, tema väärtust on raske üle hinnata,» ütles Schvede.

Allveelaevade Lembit ja Kalev hankimine 1936. aastal oli kõige ulatuslikum rahvaalgatuslik rahakogumisprojekt Eesti vabariigis. Laevad valmistati Inglismaal Wickers-Armstrongi laevatehases ning nende vette laskmisest möödub tänavu 75 aastat. Praegu on Lembit on vanim riigilaevastikku kuuluv sõjalaev.

Lipu langetamise tseremoonial osalevad kaitseminister Mart Laar ja kaitseväe peastaabi ülem kolonel Riho Terras. Tseremoonisat võtavada osa ka mereväe miinijahtija Sakala, kaitseliidu meredivisjoni alus EML Ristna ning Balti miinitõrjeeskaadri BALTRON alused Jotvingis ja Visvaldis.

Langetatud lipu annab merevägi meremuuseumile. Muuseum alustab Lembitu ülestõstmistöödega 20. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles