Soome kohalikel valimistel võidutses Koonderakond

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste esindaja Timo Soini võis valimistulemsutega rahule jääda.
Põlissoomlaste esindaja Timo Soini võis valimistulemsutega rahule jääda. Foto: Heikki Saukkomaa / SCANPIX/LEHTIKUVA

Pühapäeval peetud Soome kohalike omavalitsuste valimistel oli edukas valitsuspartei Koonderakond, kellele järgnesid sotsiaaldemokraadid ja peaminister Matti Vanhaneni partei Keskerakond.


Liberaalkonservatiivne Koonderakond kogus 23,4, sotsiaaldemokraadid 21,2 ja liberaalne keskpartei Keskerakond 20,1 protsenti valijate häältest, vahendas YLE News.

Kui valimiste esimest ja kolmandat kohta jäi lahutama 3,3 protsenti, siis tihe oli rebimine ka väikeparteide seas. Rohelised kogusid 8,9 ja vasakliit 8,8 protsenti valijate häältest.

Rahvuslikult ja Euroopa Liidu suhtes kriitiliselt meelestatud põlissoomlaste partei kogus üllatavad 5,4 protsenti häältest. Edukalt kulgenud valimistel kogusid põlissoomlased üle viie protsenti rohkem hääli kui neli aastat tagasi. Espoo linnavolikokku valitud Timo Soini kogus rohkem hääli kui ükski teine poliitik kogu riigis.

Valimistel, kus esimest korda katsetati elektroonilist hääletust, sai Rootsi Rahvaerakond 4,7 ja kristlikud demokraadid 4,2 protsenti häältest.

Kokku käis kohalikesse volikogudesse esindajaid valimas 61 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. Seetõttu oli valimisaktiivsus kõrgem kui viimastel valimistel, kui valimas käis 58,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles