Süstik Endeavour alustas viimast kosmosereisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmosesüstiku Endeavour start.
Kosmosesüstiku Endeavour start. Foto: SCANPIX

Ühendriikide kosmosesüstik Endeavour kuue meeskonnaliikmega pardal asus Florida osariigi Kennedy kosmosekeskusest teele rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) poole.

Viiest ameeriklasest ja ühest itaallasest koosneva meeskonna komandöriks on astronaut Mark Kelly, kes on aasta alguses Arizona osariigis toimunud tulistamise käigus tõsiselt vigastada saanud USA Kongressi esindajatekoja demokraadist liikme Gabrielle Giffordsi abikaasa, vahendas uudistevõrk AFP.

Giffordsi tervislik seisund on tunduvalt paranenud ja arstid lubasid tal Endeavouri starti uudistama tulla. Ühendriikide telekanali ABC teatel vahetasid Giffords ja Kelly enne starti ka abielusõrmused.

ISSi tehnikat ja varuosi viiv Endeavour jõuab kosmosejaama kolmapäeval. Missioon kestab 16 päeva ning kosmoselaev peaks tagasi Maale naasma 1. juulil, misjärel saab 1991. aastal oma esimese lennu teinud kosmoselaevast muuseumieksponaat.

Muu hulgas toimetab Endeavour ISSi ka kaks miljonit dollarit maksva AMSi ehk alfa-mangetspektomeetri, mille abil uuritakse kosmilist kiirgust. Eesmärgiks on leida tõendeid niinimetatud tumeda aine ning seniavastamata kosmiliste osakeste kohta.

Briti maadeuurija James Cooki samanimelise purjelaeva järgi nime saanud kosmosesüstiku missiooni, mis kannab tähistust STS-134, lükati edasi nii aprillis kui mai alguses. Põhjuseks olid elektrilühise tõttu tekkinud probleemid kütuse- ja elektrisüsteemides.

USA kosmoseagentuuril on orbiidil tiirleva, sada miljardit dollarit maksva jaama ehituse lõpetamiseks jäänud lisaks Endeavouri viimasele teekonnale veel üks missioon, enne kui süstikuprogrammile joon alla tõmmatakse.

Kolm aastakümmet kestnud süstiklendude programm lõpetatakse turvalisuse ja liigsete kulutuste tõttu. Viimase lennu au jääb kosmosesüstikule Atlantis, mis peaks ISSi poole suunduma ilmselt juuni lõpus või juulis. Seejärel hakkavad astronaute vedama Venemaa Sojuz kosmoselaevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles