Lipponen: praegu pole õige aeg liituda NATOga

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipu valmistamine õmblustsehhis
NATO lipu valmistamine õmblustsehhis Foto: AP / Scanpix

Soome endine peaminister ja parlamendi eksesimees Paavo Lipponen leiab, et riik peaks hoidma viimaste aastate välispoliitilist joont ja mitte kiirustama NATO liikmeks saamisega.


«Praegu pole vaja mitte millegagi liituda. See saaks täiesti vale värvingu, just nagu põgeneks me Venemaa eest,» rääkis Lipponen eile Helsingis toimuval raamatumessil.

Endise valitsusjuhi sõnul peavad soomlased Gruusia sõjale järgnevates meeleoludes säilitama enesekindluse ja pidama meeles, et riik on saanud hakkama nii Nõukogude Liidu kui Venemaaga.

Lipponeni hinnangul on nüüd lisaväärtuseks kuulumine Euroopa Liitu.

Tema arvates jääb Gruusia sõja põhjustatud tagasilöök ELi ja Venemaa suhetele ajutiseks ning ta väljendas lootust, et EL ja Venemaa pöörduvad ühise nõupidamistelaua taha ilmselt juba novembris.

Nobeli rahupreemia värske laureaat Martti Ahtisaari rääkis umbes poolteist nädalat tagasi, et Soomele oleks kasulik olla seal, kus otsustatakse tähtsate asjade üle ehk siis NATOs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles