Postimees tugevdab liidrirolli Eesti lehtede seas

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Sellal kui Skandinaavia suured päevalehed kurdavad kahaneva tiraaži üle ning kaugemate maade, näiteks Hispaania lehed lähevad suisa hingusele, on Postimees suutnud hoida nii lugejate kui trükiarvu endiselt liidrikohal.


Eesti Ajalehtede Liidu sõltumatutel andmetel oli Postimehe keskmine tiraaž möödunud kuul 63 600, mida oli 4500 võrra rohkem kui lähimal jälitajal päevalehtede seas, Õhtulehel. Kolmandal kohal asuv Eesti Päevaleht jäi maha juba 27 000 eksemplariga.


Turu-uuringute firma TNS Emor andmeil juhtis Postimees kolmandas kvartalis Eesti ajalehtede pingerida ka lugejate arvult – 226 000. Teine koht kuulus siingi Õhtulehele, kel oli 9000 lugejat vähem.



Eesti Ekspress ja Eesti Päevaleht jäid kaugemale maha.


Postimehe peatoimetaja Merit Kopli nimetas lehe jätkuva edu peapõhjusena ajaga kaasas käimist ning kiiret reageerimist lugejate soovidele ja ühiskonna muutustele. Kui veebiväljaanne on keskendunud päevauudiste operatiivsele edastamisele, siis paberlehest leiavad lugejad põhjalikumaid käsitlusi ja taustade avamist.



Ühtlasi pidas Kopli oluliseks Postimehe ajakirjanike ja toimetajate püüdu serveerida ajalehes materjale nii kirjutamisstiililt kui kujunduslikult üha atraktiivsemalt. «Aga selles osas on veel pikk tee käia.»



Postimehele kuulub liidrikoht ka Tallinnas elavate lugejate arvult. Nende lugejate pärast on käinud võitlus juba üle kümne aasta, ajast, mil Postimees peatoimetuse Tartust Tallinna kolis, sest enamik Eesti reklaamirahast ringleb pealinnas. Postimehel on seal 62 000 lugejat, Ekspressil on lugejaid vähem 3000, venekeelsel Linnalehel 4000 ja Päevalehel 9000 võrra.



Tasulistest venekeelsetest leh­tedest kuulub Postimehele esikoht nii kogu Eestis kui Tallinnas. Mõlemas arvestuses järgnevad Den za Dnjom ja MK-Estonija.



Kopli märkis, et Postimees ei ole hüljanud ka oma lugejaid Tartus ja Lõuna-Eestis, kus neile ilmub viiel päeval nädalas vähemalt kaheksaleheküljeline Tartu Postimees. Teiste lehtede katsed Postimehe kantsis kanda kinnitada pole aastate jooksul tulemusi toonud.



Emori uuring kinnitab, et Postimees on ajaleht, mida loeb kõige rohkem kõrgharidusega inimesi (78 000), tippjuhte (69 000), ametnikke, oskustöölisi ja firmaomanikke (42 000) ning samuti neid, kes teenivad kuus rohkem kui 12 000 krooni (46 000).



Hoolimata rõõmustavatest näitajatest ütles Kopli: «Peame kirjutama sellest, millest inimesed räägivad, mitte arvama, et oleme nii elitaarsed ja mõnel teemal ei kõlba kirjutada.» Lehe jaoks on oluline hoida ka arvamusliidri rolli. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles