Sotsid tõusid populaarsemaks kui Kesk ja IRL

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaaldemokraadid tõusid Eesti populaarsuselt teiseks parteiks, möödudes oma 22-protsendise toetusega nii Keskerakonnast kui IRList, selgub värkest arvamusuuringust.

BNSi tellitud TNS Emori uuringu kohaselt on riigikogus opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) populaarsus läbi aegade kõrgeimal tasemel.

Reitingu edetabelit juhib jätkuvalt Reformierakond, keda märtsi lõpus ja aprilli algul toetas 30, aprillis 31 ja mais 33 protsenti valijatest.

Teisele kohale murdnud SDE populaarsus on kasvanud alates eelmise aasta septembrist, mil parteid toetas vaid kaheksa protsenti valimisealistest kodanikest. Tänavu jaanuaris pooldas neid 14, veebruaris 16, valimiste järel 19 ja mais juba 22 protsenti inimestest.

Keskerakond mõõnas

SDE-le järgneb populaarsuselt samuti opositsiooni kuuluv Keskerakond, kelle reiting on viimaste aastate madalaim.

Kui valimiste järel toetas erakonda 24 ja aprillis 22 protsenti inimestest, siis mais langes partei populaarsus 20 protsendini. Langenud on ka Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus, mis valimiste järel oli 18, aprillis 19 ja mais 17 protsenti.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles BNSile, et sotsiaaldemokraatide toetuse tõusu taga on pigem naissoost, keskmise sissetulekuga, üle 50-aastased ja kõrgema haridusega kodanikud. Regionaalselt on erakonna toetajate seas tema sõnul enam Eesti lõunapoolsete piirkondade elanikke.

«Lõuna-Eestis ongi Sotsiaaldemokraatlik Erakond tõusnud esimeseks toetajaskonna määra poolest. Veel tasuks mainida, et mitte-eestlastele on sotsiaaldemokraadid nüüd peale Keskerakonda kindel teine valik,» lausus ta.

Sotside esimees Sven Mikser ütles BNSile, et erakonna populaarsuse tõus on pikaajalise töö tulemus.

Tema sõnul soovisid sotsiaaldemokraadid juba enne märtsi valimisi kiiret, kuid lühiajalist tõusu mitte forsseerida, vaid teha tööd pikemaajalise eesmärgi nimel ning kinnitada kanda opositsiooni juhtiva parteina, kes on konstruktiivne, avatud, Euroopa-meelne ja skandaalidest määrimata.

Keskerakonna reitingu nõrgenemist põhjendas Mikseri erakonna siseeluga.

«Asjaolu, et erakonna sees käiakse oma arvamuse omajate ja teisitimõtlejatega üsna karmilt ümber, on tõenäoliselt ka erakonna toetuse languse taga,» ütles ta ja avaldas lootust, et suhete klaarimine aitab parteil pöörduda õigele teele.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 27. aprillist 18. maini 799 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli mais 23 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles