Medvedev vahendab Mägi-Karabahhi vaenupooli

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Aserbaidžaani riigipea Ilham Aliyev.
Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Aserbaidžaani riigipea Ilham Aliyev. Foto: Rodionov Vladimir/COVI

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev vahendab järgmisel nädalal Armeenia ja Aserbaidžaani riigipeade vahelisi kõnelusi aastaid kestnud Mägi-Karabahhi küsimuse lahendamiseks.


2. novembril võõrustab Medvedev Aserbaidžaani presidenti Ilham Aliyevit ja Armeenia riigipead Serž Sargsjani Moskvas, et arutada tüliõunaks oleva Mägi-Karabahhi piirkonna konflikti reguleerimist, vahendas AFP Kremli pressiteadet.

Armeenia ja Aserbaidžaan tülitsevad omavahel Mägi-Karabahhi piirkonna üle, kus elab hinnanguliselt 90 000 elanikku. Eelmise aastakümne alguses peeti tillukese Mägi-Karabahhi pärast sõda, milles hukkus kuni 30 000 inimest. Sõja tulemusena läks Mägi-Karabahh armeenlaste kontrolli alla.

Konflikti üks osapool on ka Türgi, mis sulges 1993. aastal piiri Armeeniaga ja katkestas riigiga diplomaatilised suhted, et avaldada sel moel protesti moslemitega asustatud Aserbaidžaani alade hõivamise vastu Armeenia separatistide poolt.

Tüli Armeenia ja Türgi vahel oli käärinud siiski kauem, sest 20. sajandi alguses andis Türgi keskvõim käsu lahendada niinimetatud «armeenia küsimus», mille käigus tapeti üle miljoni armeenlase. Viimastel kuudel on ka Türgi näidanud üles initsiatiivi konflikti lahendamiseks.

Mägi-Karabahhia piiril toimuvad regulaarsed tulevahetused on osa Kaukaasia külmutatud konfliktidest, mis kerkisid teravalt päevakorrale augustikuise Gruusia ja Venemaa sõja tõttu, mis kasvatas piirkonnas veelgi pingeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles