EL kehtestab Süüria liidrile sanktsioonid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu diplomaatide kinnitusel kehtestab euroliit Süüria presidendile Bashar al-Assadile sanktsioonid.

Allikate kinnitusel leppisid ühenduse välisministrid täna Brüsselis toimunud kohtumisel kokku Assadile ja mitmele teisele Baathi režiimi võtmeisikule reisikeelu kehtestamises ning nende varade külmutamises, vahendas BBC.

«Sanktsioonide eesmärk on lõpetada vägivald ja sundida Assadit nõustuma reformidega, kuid mitte sundida teda tagasi astuma,» selgitas üks anonüümseks jääda palunud ELi diplomaat uudisteagentuurile AFP.

EL kehtestas 10. mail sanktsioonid 13-le Süüria presidendi siseringkonda kuuluvale isikule, kelle seas on ka Assadi armeejuhist vend Maher al-Assad ja veel mitmeid tema sugulasi. Kolmapäeval kehtestasid Ühendriigid sanktsioonid ka Assadile.

Süüria opositsioon nõuab endiselt Süüria presidendi tagasiastumist ning süüdistab võime tule avamises meeleavaldajate pihta. Ka mitmed välisriigid, kaasa arvatud Ühendriigid on nõudnud Assadi tagasiastumist.

Teate hukkunutest on vastukäivad, kuna Süüria võimud ei luba riiki välisriikide ajakirjanikke. Inimõigusorganisatsioonide andmetel on kaks kuud väldanud rahutustes hukkunud aga üle 850 tsiviilisiku.

Süüria võimud on tule avamist meeleavaldajate pihta järjekindlalt eitanud. Võimude kinnitusel on protestijaid ja ka julgeolekujõude tulistanud relvastatud grupeeringud, kelle eesmärgiks on viia riigis läbi riigipööre. President Assadi hinnangul on riigipöördekatse taga välisriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles