Läti portaal: armee relvad valmistati lelude tootmiseks mõeldud plastmassist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO juhitavasse ISAFi koosseisu kuuluvad Läti sõdurid Loode-Afganistanis.
NATO juhitavasse ISAFi koosseisu kuuluvad Läti sõdurid Loode-Afganistanis. Foto: Evelyn Kaldoja

Läti sõjaväes kasutatakse relvi, mis on toodetud mänguasjade valmistamiseks mõeldud plastmassist, väidab üks endine sõdur.

Rahvuslike relvajõudude (NVS) varustamiseks mõeldud konkurssidel võidavad ettevõtted, mis pärast tarnivad oma tooteid oluliselt kallimalt, vahendab TVNET endise sõduri Valdise (nimi muudetud) sõnu.

Palju õigusrikkumisi on Valdise sõnul leidnud aset just seoses hangetega. Näiteks signaalrakettide soetamiseks korraldatud konkursi võitis firma, mis pakkus rakette tükihinnaga 3 latti. Hiljem sai Läti armee omale 500 000 raketti hinnaga 15 latti tükk.

Kõige markantsem näide on pärit relvastuse hankimise konkursist. «Relvad lebavad kaks aastat laos ja selle aja jooksul lähevad nad dokumentide järgi 1,5 korda kallimaks. Ma mõistan, et kuhugi see vahe kaob.» Sellised asjad juhtuvad kõrgete sõjaväelaste teadmisel.

Seoses relvadega oskab Valdis rääkida veel ühte absurdset lugu. «Uued plastmassist valmistatud relvad hakkasid äkki lagunema. Kirjutati juhtkonnale, kuid minu arvates tuleb uus relv viia lagunemisel garantiiremonti. Midagi taolist ei juhtunud.»

Meil olid mäekõrgused virnad lagunenud uutest relvadest, lisas ta.

Portaal TVNET palus kommenteerida endise sõduri väiteid Läti kaitseministeeriumil.

«Ühiskonna igal liikmel, seal hulgas ka sõduril, on õigus avaldada oma arvamust. Ka seda, mis erineb ametlikust. Arvamusi, eriti anonüümseid, me ei kommenteeri. Kui TVNET omab konkreetseid fakte, aga mitte üldistusi, oleme rõõmsad neid saades ja siis anname ka vastuse,» seisis ministeeriumilt saadud vastuses.

Portaal jätkab uuringuid, et teha kindlaks, kui palju oli Valdise väidetes tõde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles