Michal: peale surutud sallivus võib anda vastupidise tulemuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: illustratsioon Katri Karing

Justiitsminister Kristen Michal ütles Postimees.ee’le, et Eesti ühiskond ei ole veel valmis samasooliste inimeste vaheliste peresuhete seadustamiseks ning peale surutud sallivus võib anda täiesti vastupidise tulemuse.


Michali sõnul on justiitsministeerium on sellekohase analüüsi läbi viinud juba üle-eelmisel aastal. «Lihtsustatult öeldes on seal kolm peamist valikut – kehtivas õiguses mitte midagi muuta, muuta kehtivat õigust nii, et oleks tagatud partnerite vastastikused (peamiselt varalised) õigused ja kohustused, või muuta abielu mõistet ja avada see ka samasoolistele paaridele,» ütles Michal.

«Võin ilmselt erilist avastust tegemata öelda, et viimasele ideele Eesti ühiskonnas täna toetust ei ole ning selline n-ö vägisi pealesurutud sallivus võiks anda täiesti vastupidise tulemuse,» ütles Michal.

«Ilmselt on põhiosas siiski võimalik rääkida sellest, kuidas lahendada kas seaduse tasandil või kasvõi n-ö lepingute standardpaketi väljatöötamisega enamesinevad praktilised küsimused nende paaride puhul, kes soovivad seda võimalust kasutada mitteabielulises kooselus,» sõnas minister.

«Selle raames räägime me näiteks üürisuhetest, varalistest suhetest, partneri ülalpidamisküsimustest, tervist puudutavatest otsustest jms – ehk enamlevinud igapäevaküsimustest,» selgitas Michal.

«Kas ja millises vormis see arutelu toimuda saab sõltub eeskätt poliitilistest valikutest ja meie valitsuspartneri hoiakust,» ütles Michal.

«Reformierakonna viimane arutelu ja hoiak sel teemal pärineb aastatetagusest ajast ja tollane otsus oli, et abielu on ja jääb mehe ning naise vaheliseks suhteks, küll ei välista me praktiliste küsimuste lahendamist kas seaduse tasandil või eraõiguslike lepingutega ja selleks vajalike lahenduste leidmist. Seda otsust ei ole keegi ringi vaadanud,» sõnas Michal.

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul on põhiseadusega kooskõlas perekonnaseaduse säte, mille kohaselt on samasooliste isikute vahel sõlmitud abielu tühine. Küll aga on põhiseadusega vastuolus olukord, et Eestis pole õiguslikku raamistikku samasooliste isikute püsiva kooselu reguleerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles