Kuressaare lossi hoovis kaevati välja 14. sajandist pärinev kaitsemüüritis

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare linnus
Kuressaare linnus Foto: Õhtuleht

Kuressaare lossi hoovis toimuvate arheoloogiliste uuringute käigus tuli päevavalgele ilmselt 14. sajandist pärinev esimene ringmüür, mida ühendas lossiga ligi kaheksa meetri kõrgusel asetsev sild.

«Seni oletasime, et esimene ringmüür on ehitatud 13. sajandil ehk enne, kui hakati rajama konvendihoonet ehk lossi. Kuid nüüdne leid annab alust oletada, et tööd käisid paralleelselt,» lausus Meie Maale arheoloogilisi uuringuid tegeva OÜ Agu EMS arheoloog Garel Püüa.

Osa lossi esimese ringmüüri vundamendist ja alumisest osast ning sillaalusest avastati möödunud nädalal lossihoone kaguküljel hoonest vähem kui kümmekonna meetri kaugusel alustatud väljakaevamiste käigus.

«Teada oli, et lossi ümbritses kokku kolm ringmüüri, kuid me ei teadnud seni näiteks, milline ja kui paks oli esimene ringmüür,» lausus Garel Püüa.

Arheoloogiliste kaevamiste käigus leiti eile esimese ringmüüri avastamise kohas ka täiesti töökorras pruun savist vilepill, mille vanuseks hindas Püüa umbes 300 aastat. Lisaks on leitud relvaosi, keraamikat, kivist ja rauast suurtükikuule.

Arheoloogilised uuringud kestavad 3–4 aastat ja käivad paralleelselt vallide rekonstrueerimistöödega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles