Ministeerium: kõrgkoolide efektiivsus on kohati drastiliselt madal

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Ülikoolide ja rakenduskõrgkoolide tulemuslikkus on kohati alla poole kokkulepitust, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Minister Jaak Aaviksoo ülesandel viis ministeerium läbi kõrghariduse riikliku koolitustellimuse tulemuslepingute analüüsi, mis tugineb kõrgkoolide esitatud andmetele.

Aruannete analüüsimisel selgus, et kõrgkoolide efektiivsus on kohati drastiliselt madal. Kogu kõrgharidussektori riiklik rahastamine on suurusjärgus 133 miljonit eurot aastas. Lepingute aruannetest lähtudes on õpingute eest valdkondades, kus pole kokkulepitud mahus lõpetajaid, tasutud 20,9 miljoni eurot. Puudujääkide osas on ministeeriumil  võimalik vähendada riiklikku koolitustellimust.

Lõpetajaid kohati 30 protsenti tellitust

Analüüsist selgub, et kõrgkoolides on valdkondi, kus lõpetajaid on vaid 30 protsenti tellitust. Samas on efektiivsus madal just Eesti majanduse arengu jaoks kriitilise tähtsusega valdkondades, leiab ministeerium.

«Kujunenud olukord näitab ühelt poolt puudusi kõrgkoolide töös, kuid teisalt ka objektiivseid probleeme kõrghariduse riiklikul koolitustellimusel põhinevas rahastamises,» teatas ministeerium.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ütles, et teadis küll, et olukord riikliku koolitustellimusega on murettekitav, kuid üllatus siiski probleemi ulatust nähes. «Ilmselt on vajalikud põhimõttelised ümberkorraldused kõrghariduse rahastamissüsteemis,» ütles ta.

Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse osakonna esindajad kohtuvad ülikoolide õppeprorektoritega 6. juunil, et edasist tegevust arutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles