Serbias vahistati sõjaroimades kahtlustatav Ratko Mladić

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1992. aastal tehtud foto Ratko Mladićist.
1992. aastal tehtud foto Ratko Mladićist. Foto: SCANPIX

Serbia võimud arreteerisid täna Bosnia serblaste endise armeejuhi Ratko Mladići, keda süüdistatakse Euroopa rängima massimõrva korraldamises pärast Teist maailmasõda.

President Boris Tadić kinnitas pärastlõunal Belgradis aset leidnud pressikonverentsil mõni tund varem kohalikku meediasse jõudnud teateid, et Serbia julgeolekujõud on 69-aastase Mladići vahistanud, vahendas AFP.

Tadići sõnul tugevdab Euroopa tagaotsituima mehe tabamine Serbia moraalset usaldusväärsust.

«Täna varahommikul me arreteerisime Ratko Mladići,» teatas Tadić ja lisas, et kahtlusaluse väljaandmisprotseduur Haagi tribunalile on alanud. «Täna me sulgeme ühe peatüki meie ajaloos, mis toob meid piirkonnas sammu võrra lähemale täielikule leppimisele.»

Väidetavalt Milorad Komadići nime all varjanud Mladić vahistati Serbia territooriumil anonüümse vihje põhjal.

Euroopa Liit on Mladići arreteerimise teinud eeltingimuseks, kui Serbia soovib ühendusega liituda. ÜRO endise Jugoslaavia sõjakuritegude tribunal süüdistab Mladićit aastatel 1992-1995 Bosnia sõjas toime pandud genotsiidis, inimsusevastastes kuritegudes ja sõjakuritegudes. Teda süüdistatakse 44 kuud kestnud ja 10 000 inimelu nõudnud Sarajevo piiramise ning umbes 8000 moslemimehe ja -poisi elu nõudnud Srebrenica veresauna organiseerimises.

ELi välispoliitikajuht Catherine Ashton teatas, et Mladić tuleb nüüd viivitamata Haagile üle anda.

Kuigi Mladić kuulutati tagaotsitavaks juba 1995. aastal, õnnestus tal aastaid kodumaal peidus püsida, eeskätt seetõttu, et Serbia valitsusel puudus poliitiline tahe teda kinni pidada. Paljud serblased peavad teda siiani sõjakangelaseks.

Serbia võimud on nüüd vahistanud peaaegu kõik 1990ndate Balkani kodusõja serblastest juhtfiguurid. Siiani on tabamata endine Horvaatia serblaste liider Goran Hadžić.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles