Vatikan hakkab kontrollima vaimulike seksuaalsättumust

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI.
Paavst Benedictus XVI. Foto: AP / Scanpix

Vatikan tegi täna avalikuks kava, mille kohaselt soovib hakata kontrollima tulevaste katoliku kiriku preestrite sobivust psühholoogilise testi abil, mis selgitaks välja kandidaatide seksuaalsättumuse.

Rooma paavst Benedictus XVI soovib sellega parandada katoliku kiriku mainet, mis on viimastel aastatel avalikuks tulnud vaimulike seksuaalse ahistamise skandaalide taustal saanud tugeva tagasilöögi, vahendas AFP.

Katoliku kiriku juhtkond on aastakümneid preestrite pedofiiliaskandaalidele läbi sõrmede vaadanud ja vaimuliku ameti peatamise asemel süüdlased teise kogukonda üle viinud.

Benedictus XVI andis nõusoleku dokumendile, mille alusel hakatakse teste läbi viima, kuid kinnitas samas, et need peavad jääma rangelt vabatahtlikuks.

Kandidaat osutub vaimulikutööks sobimatuks, kui tal on homoseksuaalsed kalduvused, «ebakindel seksuaalne identiteet», patoloogilised ja psühholoogilised häired, raskused tsölibaadist kinnipidamisega ning muud kalduvused, mis ei luba tal preestriks hakata.

Täna Vatikani hariduskolleegiumis avalikuks tehtud dokumendis rõhutatakse, et preestrite puhul on oluline teada, et nad suudavad hoiduda seksist, kuid vähem oluline pole ka nende seksuaalse orientatsiooni selgeks tegemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles