Itaallased protestisid haridusraha kärpe vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Roomas
Meeleavaldus Roomas Foto: AFP / Scanpix

Sajad tuhanded õpetajad, õpilased ja lapsevanemad avaldasid eile Roomas ja teistes Itaalia linnades meelt peaminister Silvio Berlusconi valitsuse miljarditesse eurodesse küündivate hariduskärbete vastu.


Meeleavalduse korraldajate väitel tuli pealinnas tänavatele miljon inimest. Üle Itaalia oli suletud 90 protsenti koolidest.


Nimelt kiitis riigi parlament kolmapäeval heaks hariduskulutuste vähendamise rohkem kui üheksa miljardi euro (140 miljardi krooni) võrra ning 130 000 töökoha kaotamise algkoolides.


Reformiga taastatakse olukord, kus iga algkooliklassi kohta on üks õpetaja, ning vähendatakse alates 2009/10. õppeaastast õpetajate tööaega. Eelarvekärped ootavad ees ka ülikoole.


Rooma protestimarsist võtsid osa opositsioonijuht Walter Veltroni ja endine korruptsioonikohtunik Antonio di Pietro, kes kandsid loosungeid «Kõik koos koolide eest» ja «Ärge varastage meie tulevikku».


Meelt avaldati ka paljudes teistes Itaalia linnades. Milanos näiteks tõkestasid tuhanded õpilased varahommikul liikluse, teatas uudisteagentuur ANSA. Torinos avaldas 50 000 inimest meelt kohaliku teatri orkestri saatel. Veneetsias hõivasid tuhanded noored kanalilinna maismaaga ühendava tee.


Inimesed tulid tänavale ka Lõuna-Itaalias. (AFP/BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles