Haapsalu otsustas nõukogude mälestuskivi linna jätta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osmussaare kaitsjatele püstitatud mälestuskivi Kalda tänaval.
Osmussaare kaitsjatele püstitatud mälestuskivi Kalda tänaval. Foto: Ivar Soopan / Läänlane

Haapsalu linnavolikogu üheksa liikme häältega lükati täna tagasi IRLi algatatud eelnõu, millega opositsioonisaadikud soovisid Kalda tänaval asuva Nõukogude sõjaväelaste mälestuskivi linnast ära viia.

Volikogu Isamaa ja Res Publica Liidu liikmed algatasid eelnõu, et anda Kalda tänava haljasalal asuv Osmussaart kaitsnud Nõukogude sõjaväelaste mälestuskivi Noarootsi vallale, kirjutab Läänlane.

Osmussaar asub Noarootsi vallas. Volikogus sel teemal esinenud Andres Ammas ütles, et IRLi ettepaneku teine pool on veel elegantsem – anda kivi Tallinnas asuvale okupatsioonide muuseumile. Ammase sõnul pole kivil ajaloolist tähendust ega kunstilist väärtust.

Volikogu kuus liiget olid eelnõu algatamise poolt, üheksa liiget vastu. Enne hääletamist teatas kultuurikomisjoni esimees Märt Maiste, et komisjon ei toeta eelnõu vastuvõtmist. Haapsalu linnavolikogu otsustas juba 29. aprillil, et mälestuskivi tuleb tõsta Kalda tänavalt eraomaniku maalt paarsada meetrit eemale linnale kuuluvale maale.

Üks IRLi eelnõu punktidest soovis volikogu 29. aprilli otsuse tühistamist. IRLi nimel eelnõu seletuskirja kirjutanud Teet Kallasvee märkis, et kahjuks ei pannud volikogu esimees 29. aprillil hääletamisele IRLi fraktsiooni ettepanekut eelnõule. Nõnda ei olnud volikogu liikmetel võimalik kaaluda ega avaldada arvamust mälestuskivi edasiste alternatiivsete asukohtade osas.

Volikogu esimees, keskerakondlane Jaanus Karilaid ütles täna Läänlasele, et IRL saab nüüd vajadusel uue eelnõu algatada. «Küsisin Ammase käest, miks see mälestuskivi äraviimise küsimus ei tõusnud teemaks 2005.-2009. aastal, kui linnas oli IRLi ja Keskerakonna koalitsioon?» rääkis Karilaid. Ammas vastas talle, et selle peale lihtsalt ei tuldud ja järelikult see polnud tähtis.

Praegu seisab kivi oma endisel kohal. Tõenäoliselt korraldab linnavalitsus kivi teise kohta tõstmise suve jooksul.

Pikemalt loe Laanlane.ee'st!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles