Saaremaal teeninud nõukogude piirivalvurid kohtuvad foorumis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelaste seas on nõukogudeaegsed nostalgiatooted populaarsed
Venelaste seas on nõukogudeaegsed nostalgiatooted populaarsed Foto: Wikipedia.org

Endises Kingissepa rajoonis teeninud kunagise Nõukogude Liidu piirivalvurite foorumist on kujunenud omaette Facebook, kus kunagised teenistuskaaslased hoiavad end üksteise tegemistega kursis.

Kahe aastaga on foorumisse koondunud üle pooletuhande inimese ja nii mõnigi neist on külastanud taas ka Saaremaad, kirjutab Saarte Hääl.

Enda sõnul oma nooruse parimad ajad Saaremaal teenides mööda saatnud ajateenijad ja ohvitserid on koondunud internetifoorumisse, kus tänaseks on sisestatud 8950 postitust 130 teemal ning keskmiselt külastab lehekülge päevas 200 inimest.

Riigid, kus foorumi külastajad elavad, on peamiselt endised liiduvabariigid: Venemaa, Ukraina, Eesti, Leedu, Valgevene, Moldova, Kasahstan, Läti, aga ka näiteks Kanada, Hispaania ja Iisrael.

«Meenutused noorusajast, teenistusest. Meid ühendab minevik, kuigi vahepeal on muutunud kodakondsus, vaated sündmustele, maa, kus elatakse,» kirjutab foorumis 1980-ndate lõpus kaks aastat Saaremaal sideroodus teeninud ja nüüd Moskvas elav Aleksei Dimitrenko.

Mitmed endised piirivalvurid on leidnud läbi foorumi ka tee tagasi Saaremaale ja käikudest jagatakse muljeid ka foorumis. Viimati viibis nädal tagasi Saaremaal aastatel 1981–1994 Kõruse kordoni ülem olnud major Vladimir Solntsev. «Mitte mingit keelebarjääri ega vaenulikkust me Eestis viibimise ajal ei kohanud,» märgib Solntsev, kes lisaks vanadel radadel käimisele kohtus siin elavate kunagiste teenistuskaaslastega ja sai ka hüvasti jätta hiljuti siit ilmast lahkunud Aare Evisaluga.

Solntsev sai koguni huvitava üllatuse osaliseks, kui külastas Kuressaare linnuses vastavatud ekspositsiooni Nõukogude perioodist Saaremaal – nimelt avastas ta vitriinis oma vormimütsi, mille keegi oli muuseumile annetanud. Eestist üldiselt rääkides kiidab Solntsev siinseid teid ning kultuurset ja distsiplineeritud liiklust.

Ent foorumis kohtab ka teistsugust suhtumist. Nii esitab aastail 1987–1989 Saaremaal teeninud Aleksei Kolganov Solntsevi jutu peale küsimuse: «Küllap selles ekspositsioonis näidatakse meid kui okupante?» Samas lisab ta ise, et oma teenistuse ajal oli tal Saaremaal palju ringisõitmist ja vaenulikkust ei kohanud ta kusagil, abivalmidust aga küll.

Lisaks meenutustele ja 2500 fotole on foorumis ka muid ja igapäevaseid teemasid. Arutletakse spordi ja ilma üle, kirjutatakse ka palju luuletusi. Mitmed luuletused sünnivad online-viisil - keegi alustab ja teised täiendavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles