Holland tahab teha lõpu narkoturismile ja sulgeb välismaalastele kanepikohvikud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hollandi valitsus tahab narkoturismi vähendamiseks keelata välismaalastel mineku kanepikohvikutesse.

Seaduse kohaselt on edaspidi sissepääs taolistesse kohvikutesse võimalik vaid inimestel, kes ametlikult Hollandis elavad, kirjutab DutchNews.nl.

Seaduseloojate nägemuse kohaselt vähendaks nn «kohvipoodide» privaatseks muutmine narkoturismi.

Kanepisuitsetajad saavad taotleda klubide liikmekaarti, kui nad on vähemalt 18-aastased, Hollandi kodakondsusega või suudavad tõestada, et elavad Hollandis ametlikult. Kohvikutele kehtestatakse ka liikmete limiit, mis jääb vahemikku 1000 kuni 1500.

Lisaks ei tohi sellised kohvikud asuda põhikoolidele lähemal kui 350 meetrit.

Narkoturismi vähendamise varjupooleks on aga kartus, et keelu tõttu hakatakse kanepiga hangeldama hoopis tänavatel. Amsterdami linnavolikogu kõneisiku Eberhard van der Laani sõnul peituvad ohud ka selles, et tänavamüügi puhul ei suudeta müüdava narkootikumi kvaliteeti ega ostja vanust enam kontrollida.

Oma marihuaanakohvikud on turistidele sulgenud juba näiteks Maastrichti linn. Piiriäärsed linnad Roosendaal ja Bergen op Zoom on kanepikohvikud sootuks kinni pannud.

Kanepikohviku kultuur sai Hollandis alguse 70ndatel. Hollandis on umbes 500 taolist kohvikut ning nad võivad omada kuni 500 grammi «pehmeid» uimasteid. Isiklikuks kasutamiseks võib inimesel olla kuni viis grammi marihuaanat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles