Ministeerium: erikoolid tuleb paremini tööle saada

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on üks Eesti kahest erikoolist - Tapa erikool.
Pildil on üks Eesti kahest erikoolist - Tapa erikool. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Haridus- ja teadusministeerium möönab, et erikoolid tuleb paremini tööle saada. Praegu käivad ettevalmistused erikoolide arengukavade uuendamiseks ja alaealiste mõjutusvahendite täiendamiseks.

«Erikoolid praegu täidavad oma eesmärki nii hästi, kui see on võimalik praegu kehtivate seaduste ja majanduslike võimaluste juures,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva Postimees.ee'le.

Tema sõnul on praegu koostatavas uues alaealiste mõjutusvahendite seaduses kirjas võimalikud tugimeetmed erikoolist tulnud noortele, et neid pahandustest eemal hoida. «Millised need on, seda on veel vara öelda, sest seaduse eelnõu on veel koostamisel.»

Samuti on uuendamisel erikoolide arengukavad, et koolide ülesanded täpsemalt paika panna ja kasvatusasutused paremini tööle saada.

Keeruline õpilaskond

Kaagvere erikooli ootab ees muutus, mis peaks tagama parema kasvatuskeskkonna. Peagi hakatakse projekteerima kooli uut maja, millest tuleb perekodu tüüpi õpilaskodu.

«Sarnane perekaupa elamine peaks hästi mõjuma just neile noortele, kellel pole õiget kodu olnudki,» avaldas Ladva lootust.

Väheneb ka õpilasrühmade suurus: kui praegu on ühes rühmas 12 õpilast, siis uue maja valmides on rühmas kaheksa õpilast. «Selge on see, et väiksema seltskonnaga on pedagoogidel kindlasti lihtsam hakkama saada.»

Ministeeriumi kõneisik toonitas, et erikool tegeleb õpilastega, kes on igapidi jäänud elu hammasrataste vahele. «Erikool on ikkagi ainult tagajärgedega võitlemine. Sealsed õpilased on seadusega korduvalt pahuksisse läinud, paljud ka perekonnaga tülli läinud, erikooli saatmise otsustab kohus.»

«Seega õpilaskond on seal väga keeruline ja lihtne Kaagvere koolis töötada ei ole,» lisas Ladva.

Uus põhikooli ja gümnaasiumiseadus annab võimaluse avada eriklass ka tavakoolide juures. Eriklassid on mõeldud käitumis- ja õpiraskustega lastele, kellega hakkavad tegelema erinevad tugispetsialistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles